23 Mayıs 2010 Pazar

Çökek Yaylası, Dörtyol, Hatay

Çökek Yaylası, Dörtyol, Hatay
Ulaşım: Yaylaya Dörtyol İlçesinden 8 km.lik stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Çam ve meyva ağaçları içerisinde kurulmuş, temiz havası, bol suyu olan bu şirin yayla kamp kurmak, piknik yapmak, orman içi kısa gezintiler yapmak için ideal bir yayladır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yapı bulunmamaktadır. Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir. 

Yükseldikçe tüm Dörtyol, Payas ve İskenderun eşsiz manzarasıyla belirmeye başlıyor. Akdeniz mavi bir örtü gibi sınır çiziyor. Dörtyol merkezindeki palmiyelerin yerini Amanoslar’da meşe, kızılçam, karaçam, kayın, gürgen, köknar ve kızılcık ağaçlarından oluşan çeşitlilik alıyor.

Dörtyol’un doğusu boyunca uzanan Amanos Dağları’nın yükseklerinde yer alan Çökek Yaylası, bol oksijenli temiz havası ile hemen doğal bir ortam sunuyor. Çökek Yaylası’nın girişinde ‘Huzur Yaylasına Hoş Geldiniz’ tabelası bulunuyor. Gerçekten huzur aramak için çok uzaklara gitmek gerekmiyor burada. Yeşil bir örtü ile çevreniz kuşatılmış ve dış dünyanın sizi yoran havası içeri girmiyor. Çam ve meyve ağaçları içerisinde kurulmuş olan yaylanın yukarı tarafları bazen yoğun sisle kaplanıyor. Buradaki yapılar ahşap gövde üzerine çatı ve taş temelden oluşuyor. Bazı yeni binalar olmasına karşın çoğunlukla köy tarzı binalar görünüyor. Yaylaya yaklaşırken tek tük evler beliriyor. Sonra bu evler yoğunlaşıyor. Yayla nüfusu yazları ve tatillerde artıyor. Meydanda top oynayan çocuklar, saklambaç oynayanlar ne ararsanız var. Bir başka köşede kadınlar bir arada oturmuş sohbet ediyorlar. Meydandaki caminin hemen yanında bir türbe bulunuyor. Çiçekler ve vitraylarla süslenmiş bu türbe ‘Hacı Ziyaiddin Ziyareti’ olarak biliniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder