1 Eylül 2010 Çarşamba

Suna Kan


(1936 -   )
Adana’da doğdu. İlk müzik derslerini babasından aldı. İlk konserini 9 yaşında verdi. 1948 yılında çıkan kanunla İdil Biret’le beraber “harika çocuk” kabul edildi ve Paris’e devlet hesabına müzik eğitimine gönderildi. Paris Milli Konservatuarını birincilikle bitirdi. 1954’de Cenevre yarışmasında birincilik ödülü, 1955’te Viotti yarışmasında birincilik ödülü, 1956’da Münih yarışmasında ikincilik ödülü kazandı.

Türkiye’nin yetiştirdiği ender keman sanatçılarından biri oldu. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına solist kemancı olarak atandı.

Fransa, İtalya, Norveç, Kenya, Habeşistan, Belçika, Pakistan ve Rusya gibi pek çok ülkede özel konserler vererek Türk sanatını temsil etti. Programlarında çağdaş keman edebiyatına ve özellikle Türk bestecilerinin eserlerine yer verdi. İcracı olarak yurt içinde de orkestra ile turnelere çıktı, evrensel müziğin tanınması ve yaygınlaşması uğrunda mücadele verdi.

1977-1986 yılları arasında kuruluşunda büyük rol aldığı TRT Ankara Oda Orkestrası’nın baş kemancılığını ve solistliğini yaptı. Eşi Faruk Güvenç’in ölümünden sonra 1988’de Halit Güvener’le evlendi ve onunla birlikte sefire olarak Macaristan’a gitti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder