18 Ekim 2011 Salı

Tayyare Şehitleri Anıtı, Fatih, İstanbul

Tayyare Şehitleri Anıtı, Fatih, İstanbul
İstanbul ili Fatih ilçesi, Saraçhanebaşı’nda, Fatih Parkı içerisinde bulunan bu anıtın temeli 2 Nisan 1914’te atılmış ve yapımı 1916’da tamamlanmıştır. Mimar Vedat Tek’in eseridir.

Bu anıt Türk havacılık tarihinin ilk şehitleri olan Fethi, Sadık ve Nuri beyler için dikilmiştir. Bu askeri pilotlar I.Dünya Savaşı öncesinde diğer devletlere Osmanlılarda da havacılığın başladığını göstermek amacıyla Enver Paşa’nın isteği üzerine iki uçakla İstanbul’dan Kahire’ye kadar uzanan 2.500 km.lik bir uçuşu gerçekleştirmek amacıyla yola çıkmışlardır. Pilotlardan Fethi Bey ile Sadık Bey 27 Şubat 1914’te Şam-Kudüs arasında, Fransız Deperdussin tipindeki diğer uçağın pilotu Nuri Bey ise 11 Mart 1914’te Yafa’dan kalkarken düşmüşler ve şehit olmuşlardır. İlk hava şehitlerinin mezarları Suriye’de, Şam Emeviye Camisi’nde Selahaddin Eyyubi Türbesi’nin yanında bulunmaktadır.

 Tayyare Şehitleri Anıtı, Fatih, İstanbul
Anıt, beyaz mermer ve bronzdan yapılmış olup, mermer bir kaide üzerinde kırık bir sütundan meydana gelmiştir. Anıtın kırık olmasının nedeni de yarıda kalan uçuşu simgelemektedir. Yaklaşık 7.50 m. yüksekliğindeki anıtın kaidesinin iki yanındaki madalyonlara bronz bir kitabe ve bronz bir rölyef işlenmiştir. Sütun üzerinde ise yine bronzdan bir defne dalına yer verilmiştir. Her yıl Hava Şehitleri nedeni ile bu anıt önünde tören düzenlenmektedir.

İSTANBUL'DAKİ ANITLAR VE HEYKELLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder