Sayfalar

2 Mayıs 2010 Pazar

BENIN'LE İLGİLİ BİLGİLER

Afrika ülkelerinden Benin nasil bir ülkedir?
Türkiye Benin ekonomik ilişkileri nasıldır?
Benin'den hangi ürünler alınıp satılır?
Ekonomisi ne durumda?
Güvenli bir ülke midir?

BENIN

Başkent: Cotonou
Nüfus: 7,460,025
Yüzölçümü: 112,620 km2
Resmi dil: Fransızca
Komşu ülkeler: Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Togo

ÜLKENİN SİYASİ TARİHÇESİ

Bugünkü Benin, 15. yüzyılda öne çıkan bir Batı Afrika krallığı olan Dahomey’in bölgesiydi. Ülke 1872’de Fransız kolonisi olmuş ve 1 Ağustos 1960 tarihinde Dahomey adıyla bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin ismi daha sonra “Benin” olarak değiştirilmiştir. Mathieu Kerekou’nun iktidara gelmesi ve Marksist-Leninist ilkelere bağlı bir hükümetin kurulmasıyla 1972 yılında askeri hükümetler son bulmuştur. 1989 yılında temsili hükümete geçilmiştir. İki yıl sonra yapılan serbest seçimler ile eski Başbakan Nicephore Soglo Devlet Başkanı olmuştur. Bu seçim, Afrika kıtasında diktatörlükten demokrasiye ilk başarılı geçiş olarak tarihe geçmiştir. Sırasıyla 1996 ve 2001 yıllarında gerçekleştirilen ve güvenilirliliği hakkında bazı suçlamalara hedef olan seçimler ile Kerekou tekrar iktidara gelmiştir. Kerekou’nun yaş haddi nedeniyle aday olamadığı Mart 2006 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Batı Afrika Kalkınma Bankası eski Başkanı Dr. Yayi Boni, Benin’in Cumhurbaşkanı olmuştur. BM Kalkınma Programı’nın yayınladığı 2006 yılı İnsani Kalkınma Raporlarında 163. sırada bulunan Benin, sosyo-ekonomik açıdan bakıldığında dünyanın en fakir ülkeleri arasında yeralmaktadır.

ÜLKENİN BAŞKAN, BAŞBAKAN VE KABİNEDE EKONOMİDEN SORUMLU BAKAN VE ÖNEMLİ MESLEK KURULUŞLARININ İSİMLERİ VE ADRESLERİCumhurbaşkanı: Dr. Yayi Boni (Cumhurbaşkanı aynı zamanda Hükümet Başkanıdır)
Ekonomiden sorumlu Bakan: Pascal Koukpaki (Min. of Finance & Economy)
Önemli Meslek Kuruluşları: “Ticari Uyarılar” konu başlığımız altındaki “Nijerya ve Batı Afrika Piyasa Koşulları, Ticaret Odalarının Erişim Bilgileri” notunda Ticaret Odaları iletişim bilgileri mevcuttur.

ÜLKEYE TÜRKİYE’DEN VEYA ÜLKEDEN TÜRKİYE’YE SEYAHATTE TAVSİYE EDİLEBİLECEK GÜZERGAH VE BAĞLANTILAR
Türkiye ile Benin arasında doğrudan uçak seferi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Air France ve Lufthansa Benin’e seferler düzenlemektedir. Ayrıca Air Gabon, Cameroon Airlines, Ghana Airways Benin’e uçuşları bulunan bölgesel havayolu şirketleridir.

ÜLKEDEKİ GÜVENLİK VE SAĞLIK KOŞULLARI
Güvenlik: Sokak hırsızlıkları özellikle başkent Cotonou’nun varlıklı bölgelerinde önemli bir sorun teşkil etmektedir. Silahlı saldırganlar bu amaçla güç kullanabilmektedir. Yabancıların akşam saatlerinde tenha bölgelerde dolaşmaması tavsiye edilmektedir.

Sağlık koşulları: Benin’deki sağlık hizmetleri kısıtlıdır ve bütün ilaçların temin edilmesi mümkün değildir.

Sıtma hastalığı ülke genelinde yaygın olup, Benin’e gitmek isteyenlerin ülkede yaygın ve salgın hastalıklar hakkında bilgi edinip, gerekli aşıları yaptırdıktan sonra ülkeye seyahat etmeleri gerekmektedir.

ÜLKENİN GENEL EKONOMİK DURUMU
Geri kalmış Benin ekonomisi tarıma, pamuk üretimine ve bölgesel ticarete dayanmaktadır. Son altı yılda üretim miktarında sağlanan istikrarlı büyüme, hızlı nüfus artışı nedeniyle dengelenmiştir. Enflasyon oranı son bir kaç yıldır düşüş göstermektedir. Benin’in ekonomik büyümeyi sürdürmek amacıyla yabancı sermayeyi ülkeye çekebilmek için turizme, iletileşim teknolojisine ve tarıma dayalı yatırımları teşvik etmesi beklenmektedir. Paris Kulübü ve ikili kreditörler dış borçları silerek mali yönden Benin’i rahatlatırken, yapısal reformlar için yeni Hükümete önemli bir fırsat sunmuşlardır.

Nisan 2006’da Cumhurbaşkanı Dr. Boni Yayi’nin liderliğinde göreve başlayan yeni Benin Hükümeti ileriye yönelik geniş çaplı ekonomik kalkınma hedefleri belirlemiştir. Selefi Kerekou Hükümetinden olumsuz bir ekonomik yapı devraldığını açıklayan Cumhurbaşkanı, özellikle alt yapı, enerji üretimi, telekomünikasyon, vergi politikaları ile gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi hususlarında önlemler alınacağını bütçesel disiplinin tesis edileceğini belirtmiştir. 2006-2011 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan ekonomik reform programı, yeni Hükümetin ekonomik hedeflerinin çerçevesini oluşturmaktadır. Sözkonusu reform paketi kapsamında yılda %6.5’luk bir büyümenin sağlanmasının yanısıra, ülkenin en önemli ihraç kalemi olan pamuk üretiminin arttırılması, Cotonou Limanı’nın modernize edilerek buradan sağlanan gelirlerin yükseltilmesi, enerji ve telekomünikasyon sektörünün geliştirilebilmesi için yeni yatırımların yapılması hedeflenmektedir.

TÜRKİYE İLE İKİLİ EKONOMİK İLİŞKİLER
Türkiye ile Benin arasındaki ticaret hacmi çok düşüktür. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin hukuki çerçevesinin tamamlanması açısından önem taşıyan “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”, “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması” ve “Ticaret, Ekonomi ve Teknik İşbirliği Anlaşması” henüz mevcut değildir.
Afrika kıtasında açlıkla mücadele amacıyla yürütülen uluslararası insani yardım operasyonlarına destek sağlamak üzere, WFP kanalıyla ülkemiz tarafından Benin’e 2006 yılı içerisinde 200 bin ABD Doları tutarında yardım gönderilmiştir.

ÜLKEDE İHTİYAÇ DUYULAN VE TÜRKİYE’DEN SAĞLANABİLECEK MAL VE HİZMET KALEMLERİ İLE ÜLKEDEN TÜRKİYE’YE VEYA DİĞER ÜLKELERE İHRACATI TAVSİYE OLUNABİLECEK MALLAR
Türkiye’den Benin’e tekstil ürünleri, oto yedek parçaları, makine ve çeşitli ekipmanlar (inşaat, küçük sanayi, sulama işleri vs. ekipmanları), elektrikli ev gereçleri, çeşitli yatırım malları ile gıda ürünlerinin ihraç edilebilmesi mümkündür. Benin’in ihraç ettiği temel mallar ise pamuk, ham petrol, hurma ürünleri ve kakaodur.

Benin ile ticari temaslarda, “Ticari Uyarılar” başlıklı nottaki uyarılar çerçevesinde hareket edilmesi uygun olacaktır.

Diğer taraftan, Benin ile olabilecek ticari temaslarda T.C. Cotonou Fahri Konsolosluğu ile irtibat kurulmasında yarar bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder