Sayfalar

8 Mayıs 2010 Cumartesi

Genel Ekonomik Durum ve Ekonomik Gelişmeler

Diğer Körfez Ülkelerinde olduğu gibi Oman Sultanlığı’nın da ekonomisi 1967’den beri büyük ölçüde petrole dayalıdır. Ülkenin 2007 yılı itibariyle keşfedilmiş petrol varlığı 5,5 milyar varildir. Petrol ve gazın Oman Devleti GSYİH içindeki payı 2007 yılı itibariyle %44’tür.

Petrol endüstrisi Omanın görece yüksek hayat standardı ve iyi bir alt yapıya sahip olmasının temel aktörü olmuştur. Petrol öncesi Oman ekonomisi balıkçılık, küçük çaplı tarım ve madenciliğe dayanıyordu.

Petrolün yanı sıra son yıllarda doğal gazın ülke ekonomisine katkısı artmaya başlamıştır. Gazın varlığı ilk kez petrol araştırmaları esnasında keşfedilmiştir. 2006 Yılı itibariyle ülkenin doğal gaz varlığı 795,2 Milyar m³’tür. Hükümet, yukarıda da belirtildiği üzere, 2020 yılına gelindiğinde petrolün GSYIH hasıla içindeki payını %9’a indirmeyi, buna karşın doğal gazın payını ise %10’ a çıkartmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede, doğal gazın da temel girdi olarak kullanıldığı çeşitli sınai yatırımlar yapılmaktadır. Kısaca, ekonomi çeşitlendirilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda, özellikle yapı malzemeleri, kimyasallar, baz metal ürünleri, tekstil ve hazır giyim, mobilya ve ağaç işleri, deri, ve yiyecek içecek sanayilerinde ithal ikameci bir politika ile yerel firmalar üretime teşvik edilmektedir.


Oman ekonomisi gerek petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak petrol gelirlerinin artması, gerekse doğal gaz ve petrol dışı diğer sektörlerdeki olumlu gelişmeler nedeniyle büyümesine devam etmektedir. 2006 yılında %6,6 büyüyen ekonomi 2007 yılında çok daha iyi bir performans göstererek %12.9 oranında büyümüştür. Kişi başına düşen gelir ise Alım Gücü Paritesine göre hesaplandığında 2006 yılında 14.500 USD iken 2007 yılında 19.100 USD olarak gerçekleşmiştir. Nitekim, Dünya Ekonomik Forumu Oman’ı gelişme yolundaki 40 Ortadoğu ülkesi içinde en iyi performans gösteren 2 inci ekonomi olarak nitelendirmiştir.

Öte yandan, Oman; ekonomisi görece küçük olmakla birlikte oldukça rekabete açık ve serbest bir pazardır. Uluslararası Araştırma Kuruluşu’nun yaptığı Ekonomik Serbestlik Araştırmasına göre Oman Dünya ölçeğinde 18. sırada yer almaktadır. Yine Dünya Ekonomik Forumu’nca hazırlanan rekabet indeksinde Omana Ortadoğu ülkeleri arasında 6 ıncı ve dünya ölçeğinde ise 42 inci sırada yer verilmektedir.

Omanda hükümet 1976 yılından beri 5 yılllık planlarla ekonomiye yön vermektedir. Son olarak hazırlanan ve 2006-2010 dönemini kapsayan 7 inci 5 yıllık Kalkınma Planı’nda hükümet temel olarak petrol dışı sektörlerin ve özel sektörün güçlendirilmesi, kamu harcamalarının displine edilmesi, devlet gelirlerinin artırılması ve dengeli bir bütçe yapısının oluşturulmasını hedeflemektedir.

Yukarıdaki tabloda da görüleceği üzere, 2006 yılında %53 olan petrol&gaz dışı sektörlerin GSYİH içindeki payı 2007’de %56’ya yükselmiştir. Bunu temel sebebi inşaatın ve kamu harcamalarının GSYİH içindeki payının artmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder