Sayfalar

4 Temmuz 2010 Pazar

Meryem Ana Manastırı (Şebinkarahisar-Giresun)

meryem ana manastırı (şebinkarahisar-giresun) 1

Meryem Ana Manastırı (Şebinkarahisar-Giresun)
Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı, Hıristiyanlığın ilk yayılmaya başladığı tarihe ait bir kaya tapınağıdır. Panaia ve Surp Sarkis adlarıyla da bilinir. Üç katlıdır. Şifahane olarak da kullanılmıştır.
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinin 11 km. doğusunda bulunan Sarıyer Köyü Kayadibi Mahallesi’nde bulunmaktadır. Manastırın Trabzon Rum İmparatorluğu zamanından kaldığı sanılmaktadır. Kitabesi günümüze kadar ulaşamamış, kaynaklarda da onunla ilgili yeterli bir bilgiye rastlanmamıştır.
Köyün doğusunda ki yüksek kayalar da yer almakta, yapısı bakımından yekpare bir kayanın içi oyularak yapılmıştır. Manastır 4 katlı olup, dördüncü katı kilisedir. Diğer katlar çeşitli hizmetlere elverişli 32 odadan oluşmakta ve duvarları resimlerle süslenmiştir. Bazı kaynaklara göre Manastır’ın 481–490 yılları arasında kurulduğu belirtmektedir. Osmanlı döneminde en parlak ve görkemli zamanlarını yaşayan manastırın bugünkü kalıntıları 19. yy. dan kalmıştır.

Araştırmacılara göre Ortaçağ’da manastır yanmış fakat 19. yy. da onarılıp yenilenmiştir. 1939 depreminden sonra manastıra çıkış-iniş oldukça zorlaşmıştır. Deprem ve yangın nedeniyle yatakhane ve öğrencilerin konaklama bölümleri, derslik, kilise, yemekhane ve çeşme yok olmuştur. Duvarlarında İncil’den alınma sahneleri içeren fresklerin bulunduğu ama bu fresklerin günümüze ulaşmadığı da bilinmektedir.
Trabzon Sümela Manastırı’ndan sonra Türkiye’de bulunan en büyük kayaya oyulmuş manastırdır.
Günümüzde bakımsızlıktan ve define arayıcılarının tahriplerinden oldukça zarar gören Meryem Ana Manastırı, gerçek anlamda yetkililerin ilgi gösterip, restore edilmeyi ve koruma altına alınmayı beklemektedir.


meryem ana manastırı (şebinkarahisar-giresun) 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder