Aşağıgüçlü’nün doğusunda Boyunpınar, kuzeyinde Yukarıgüçlü, kuzeybatısında Yağcımusa, batısında ise Taşpınar köyü bulunmaktadır. Köy kırsal bir alanda kurulmuş olup kuzey tarafında meşelerle kaplı alanlar mevcuttur. Güney tarafı ise tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Artova ile bağlantısı asfaltlı yol iken, Köy Hizmetleri tarafından genişletme çalışmaları tamamlanmış durumdadır. Boyunpınar köyü önünde Artova-Tokat asfaltına birleşen düzgün ve geniş bir stabilize yol bulunmaktadır. Bütün çevre köyler ile yol bağlantısı vardır.
Yukarıgüçlü köyünden taşınıp gelen Hatipoğlu sülalesi KILIÇ, Dingeciler sülalesi DEMİREL, İmamoğlu sülalesi BOYRAZ, Silogil sülalesi ERDEM soyadını kullanmaktadırlar. ÇENGEL soyadlı sülalenin Çamlıbel yakınlarında bulunan Tokat merkeze bağlı Akınköyü’nden, ADIGÜZEL soyadlı sülalenin Erzincan-Refahiye’den, KAYA soyadlı sülalenin ise Tokat merkeze bağlı Kabatepe (Madas) köyünden gelip yerleştikleri söylenmektedir.
Artova’nın en güzel ve en verimli arazisi Aşağıgüçlü köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu arazi Yukarıgüçlü ile Aşağıgüçlü arasına yapılmış olan sulama göleti sayesinde daha da değer kazanıp verimli hale gelmiş bulunmaktadır. Bu arazide daha çok soğan, patates, şeker pancarı, buğday, arpa, nohut, mercimek, fasülye üretilmekte olup meyvecilik yeni yeni yaygınlaştırılmaktadır. Bütün tarım teknolojisi ve aletleri köy halkı tarafından kullanılmaktadır. Hemen hemen her evde traktör bulunmaktadır. Köy halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kurban bayrımı için özellikle büyükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Artova’nın diğer köylerinde görülen büyük şehirlere göç bu köyümüzde son yıllarda görülmeye başlanmış olup genellikle İstanbul, Edirne ve Çerkezköy’e göç edenler bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder