Sayfalar

1 Eylül 2010 Çarşamba

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi

 

 











Genel Bilgiler
Günümüzün küreselleşen dünyasında tüm alanlarda olduğu gibi hukuk alanında da yeni bakış açıları geliştirmek zorunlu hale gelmiştir. Günümüzün hukukçusu, sadece iç hukuk düzenlemelerini değil, aynı zamanda uluslararası ve uluslarüstü hukuk düzenlemelerini ve uygulamalarını da bilmek durumundadır. Bu düşünce ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi, öncelikle öğrencilerine çok nitelikli bir hukuk eğitimini sunmayı amaçlamaktadır. Öğrendiklerini sorgulayan ve araştıran, ulusal ve uluslararası rekabete hazır ve açık, özellikle uluslararası ticaret alanında, ülkemiz insanına karşılaşabileceği uyuşmazlıkların çözümünde yardımcı olacak yeterli teorik ve uygulama bilgisine sahip öğrencileri Türk toplumuna kazandırmak Hukuk Fakültemizin temel amaçlarındandır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi bu doğrultuda özellikle İngilizce dil becerisini hukuk bilgisi ile birlikte kullanabilen hukukçuların, ülkemizin ihtiyacı olan “nitelikli insan” potansiyeline büyük katkısı olacağına inanmaktadır. Yüksek nitelikli bu tip hukukçuların, ülkenin gelişimi için gerekli kurumsal kültür değişimlerini gerçekleştirmede önemli rol oynayacakları da açıktır. Kaldı ki, Avrupa Birliği entegrasyonunda önemli bir aşama olan kişilerin ve mesleklerin serbest dolaşımında hukukçuların serbest dolaşımı, ancak Avrupa Birliği mevzuatını bilen ve rekabet edebilen hukukçular için mümkün olacaktır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenci ve öğretim üyesi arasındaki iletişimi tam anlamıyla gerçekleştirecek bir alt yapı ihtiyacı ile örgütlenmiştir. Öğretim üye ve elemanlarınca tek tek ilgilenilip, yönlendirilecek ve hazırlanacak öğrencilerin yetenek ve potansiyellerini en iyi şekilde geliştirip kullanmalarını sağlayacak eğitim ortamı oluşturulacaktır. Kontenjan ne olursa olsun, hiçbir zaman 50 öğrenciyi geçmeyecek sınıflarda, temel hukuk eğitiminin gerektirdiği bir programın yanı sıra, değişen dünya ve değişen hukuk yapısının, uygulama alanına dengeli şekilde yansımasını sağlayan bir hukuk programının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi özellikle Avrupa Birliği ile hukuk uyumlaştırmasını da dikkate alarak programını gerekli derslerle güçlendirmiştir. Özellikle "Uluslararası İnsan Hakları", "Çevre Hukuku", "Avrupa Birliği Hukuku", "Tüketici Hukuku", "Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku", "Rekabet Hukuku", "Uluslararası Ticaret Hukuku", "Sermaye Piyasası Hukuku", "Banka Hukuku", "Uluslararası Tahkim" bu amaca yönelik derslerdir.
Küreselleşme olgusunun hukuk sistemine yansımasının bir başka yönü, özellikle ABD hukuk sisteminin ve buna bağlı olarak hukuk eğitiminin dünyaca kabul görmeye başlaması noktasında gerçekleşmiştir. Büyük ABD sermaye şirketlerinin dünyadaki ticaret güçleri, kendi sözleşme kurallarını yaratma noktasında belirginleşmiştir. Bu doğrultuda ABD sözleşme ve hukuk sistemini bilen hukukçulara, dışa açılma çabası içindeki ülkemizde büyük ihtiyaç duyulmakta olup, ileride daha da ihtiyaç duyulacaktır. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ticaret Hukuku dersleri ile “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku”, “Rekabet Hukuku” ve “Uluslararası Ticaret Hukuku”, gibi derslerin yanı sıra, “English for Special Purposes I - II” (Uluslararası Sözleşmeler) ve “Business English” dersleri ile bu gereksinmeyi karşılamayı planlamıştır.
Ülkemizde mahkeme öncesi ve mahkeme dışı uzlaşma tekniklerinin yerleşmemiş olması mahkemelerde davaların artması ve hukuksal uyuşmazlıkların çözülememesi sonucunu doğurmaktadır. Bu açıdan Alternatif İhtilaf Çözme (ADR: Alternative Dispute Resolution) Tekniklerinin, hukuk sistemine kazandırılması gerekmektedir. Bu sebeple İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi, en çok kullanılan ADR tekniklerinin (tahkim, arabuluculuk, çabuk ve tarafsız değerlendirme, tarafsız olgu bulma, mini yargılama, jürisiz muhakeme usulü, sulh girişimi, müşterek sulh girişimi ve istişari tahkim) ayrıntılı incelenip, Türk Hukuk Sistemine uyum yollarının aranması ve kazandırılması çabasını gösterecektir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi, sadece bir lisans eğitim ve öğretimi veren kuruluş olmayacaktır. Toplumsal eğitimin özellikle hukuk alanında bir parçası olmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda özellikle “İstanbul Ticaret Odası” ile işbirliği içine girerek, toplumsal sorunların alan araştırmaları ile belirlenmesi ve çözüm yolları ile yasama organına veriler sunmayı hedefleyen bir kamu kuruluşu olacak; her araştırmacı ve bilim adamına projelerini gerçekleştirme açısından kapılarını açacak ve onların katkılarını sağlayacaktır.
Mezunlarımız;
Adalet Bakanlığı bünyesinde, hâkim, savcı, noter olarak;Barolarda, avukat olarak;Kamu kesiminde; özellikle içişleri, dışişleri, maliye bakanlıkları ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında öncelikli olarak, Özel kesimin tüm birimlerinde çeşitli görevlerde istihdam edilebileceklerdir.
Mezunlarımızın belirtilen kurum ve kuruluşlarda rahatlıkla görev alabilmelerinin yanı sıra programımızın esas amacı, küreselleşen dünyada gelişen uluslararası hukuki ilişkilerde, uluslararası özel hukuk ilişkileri başta olmak üzere, uluslararası tahkim gibi uyuşmazlıkların çözümü aşamalarında, ülke çıkarlarını en iyi şekilde koruyabilecek bilgi sahibi hukukçular yetiştirmektir. Teorik bilgi yanında çağdaş dünyanın istemleri doğrultusunda uygulama bilgisi ile donatılan mezunlarımıza, piyasanın yüksek bir talep göstereceğine inanılmaktadır.
Ayrıca her yıl çeşitli kuruluşlar ile yapılması planlanan ortak çalışmalarla, bu kuruluşların hukuk alanında değişen ihtiyaçlarının belirlenmesi ve eğitimde yenilenmenin sağlanmasına da gayret gösterilecek, böylece Hukuk Fakültesi mezunlarımıza yönelik piyasa talebinin canlı tutulması da sağlanacaktır.
İlgili Kişi :
Adres1 :Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 84
Adres2 :Eminönü/İstanbul
Posta Kodu :34387
Telefon :0212 - 511 41 50 (30 Hat)
Faks :(0212) 511 41 88

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder