Sayfalar

6 Nisan 2011 Çarşamba

Barlaam Manastırı,Yayladağ, Hatay

Yayladağı ilçesi Keldağ üzerindedir. Keldağ hem Selevukos döneminde, hem de Roma döneminde kutsal yerlerden biriydi. O dönemlerde burada bir Dorik tapınak vardı. (M.Ö. 3. yy) M.S. 4. yüzyılda St. Barlaam buraya gelerek Zeus heykelini yıkmış ve bir keşişler topluluğu oluşturmuştur. 6. yüzyıl balarında manastırın güneydoğu köşesinde bir kilise yapılmış, 526 depreminde bu kilise yıkılmıştır. 950-1050 arasında yeniden yapılan manastır, 1268 yılına kadar faaliyetin sürdürmüş, daha sonra da terkedilmiştir.
Barlaam manastırına gitmek için Yayladağı ilçesinin Yeditepe nahiyesinden sonra yaya olarak 2.5 saat dağa tırmanmak gerekmektedir. Küçük patika yol sarp kayalıklar arasından geçmektedir. Hudut Karakolu yakınındaki tepenin düzlüğü üzerinde bulunan harabe M.S. 9. asırda Gürcü papazları tarafından yapılmış, Barlaam'a ithaf edilmiş manastır ve kiliseye aittir
Söylencelere göre Barlaam manastırı civarında o kadar bağ, bahçe, dut ağaçları varmış ki dünyanın ilk şarapçılık ve ipekçilik monopolu burada kurulmuş. Burayı fetheden Roma kralı güzelliğe ve manzaraya o kadar hayran olmuştur ki "Üç gündür, güneşin doğuşunu, ayın batışını seyretmekten uyku uyuyamıyorum." demiş, Asi nehrinin denize dökülüşünü övmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder