Sayfalar

30 Ekim 2011 Pazar

Hakkı Tarık Us Kütüphanesi, Eminönü, İstanbul

Hakkı Tarık Us Kütüphanesi, Eminönü, İstanbul
İstanbul Eminönü ilçesi, Beyazıt’ta Beyazıt Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturan sıbyan mektebi yapı topluluğu ile birlikte 1505 yılında yapılmıştır. Sıbyan mektebi caminin kıble tarafında ve hazirenin biraz ilerisinde bulunmaktadır. Sıbyan mektebi 22 Temmuz 1507’de faaliyete geçmiştir. Zamanla harap bir durumda olan bu yapı İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü tarafından 1960 yılında onarılmış ve burada Hakkı Tarık Us Kütüphanesi açılmıştır. Sıbyan mektebinde kurulmuş olan bu kütüphane Hakkı Tarık Us’un kitap ve gazete koleksiyonlarını kapsıyordu. Kütüphane gazeteci ve Giresun Milletvekili Hakkı Tarık Us’un (1889–1956) vasiyeti doğrultusunda kurulmuş ve 21 Ekim 1965’te ziyarete açılmıştır.

Sıbyan mektebinin önünde dört sütunlu ve iki yan duvara dayalı bir sundurması bulunmaktadır. Kesme taş ve tuğla hatıllı olarak üzerleri kubbeli birbirine bitişik iki kare mekândan meydana gelmiştir. Bu mekânlardan sol taraftaki geniş bir eyvanla da dışarı açılmaktadır. Buradan ikinci kubbeli mekâna geçilmektedir. Asıl mektep görevini üstlenen bu mekânda bir ocak bulunmaktadır. Eyvanlı kanat Orta Asya Türk mimarisi örneklerini yansıtmaktadır.

Yapı günümüze iyi bir durumda gelmiş olup, kütüphanenin kitapları Bayezid Devlet Kütüphanesi’ndedir.

Kütüphane İle İlgili 23 Nisan 2010 Tarihli Haber


Gazeteci Hakkı Tarık Us’un Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde bulunan 2 bin 662 ayrı gazete ve dergi örneğine sahip süreli yayınlar koleksiyonundaki Osmanlıca örnekler dijital ortama aktarıldı.  Metinler, internetten de okunabilecek.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi ile Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü Hakkı Tarık Us (HTU) Süreli Yayınları Koruma ve Dijitalleştirme Projesi tamamlandı. Projenin hayata geçirilmesi nedeniyle düzenlenen toplantı, Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde yapıldı.
Toplantıda Türkçe konuşarak projenin ortaya çıkışı hakkında bilgi veren Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Kayoko Hayashi, HTU Koleksiyonu ile ilk kez 1985 yılında İstanbul Üniversitesi’nde öğrenciyken tanıştığını belirtti. Hayashi, “Biraz karanlık, kitap kokulu okuma salonunda birkaç dergi yazısını elle not ettiğimi çok iyi hatırlıyorum” dedi.
Kayoko Hayashi, 2003 yılında halen çalıştığı üniversitede, Asya tarihi kaynaklarının daha iyi korunması ve ortak kullanıma açılmasıyla ilgili büyük bir proje başlatıldığında HTU Kütüphanesi’nin  bu karanlık okuma salonunu anımsadığını söyledi. Hayashi, proje için İttihat ve Terakki dönemini araştırdığı için HTU Kütüphanesi’ni çok iyi bilen Prof. Masai Arai ile Japon Hükümeti’ne yaptıkları başvurunun hemen kabul edildiğini söyledi.
Yayın kataloğu hazırlandı
Hayashi, bu aşamada HTU Kütüphanesi’nin Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne nakledildiğini ve bu nedenle bu kütüphanenin bağlı olduğu Kültür Bakanlığı ile 2003 yılında bir sözleşme imzaladıklarını ifade etti. Hayashi, HTU Süreli Yayınlar Koleksiyonu’nu tasnif ve dijitalleştirme projesini başlattıklarını söyledi.
Profesör Hayashi, uzman kütüphaneciler Selahattin Öztürk, Abdurahman  Hacıismailoğlu ve Muhammed Hızarcı’dan oluşan bir ekiple çalışmaya başladıklarını ve tasnif işleminin 2006 yılında tamamlanarak süreli yayın kataloğunun hazırlandığını söyledi.
Osmanlıcalar kopyalandı
HTU Koleksiyonu’nda yer alan 2 bin 662 dergi ve gazeteden sadece Osmanlıca olan 1500’ünün dijital ortama aktarıldığını belirten Hayashi, toplam 650 bin poz çekim yapılarak sayfa fotoğraflarının jpeg formatında kaydedildiğini ifade etti.
Halen hem Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde, hem de Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi Kütüphanesi’nde bu dijital verilere ulaşabildiğini kaydeden Hayashi, “Dünyanın her yerinden araştırmacılar HTU Koleksiyonu’na erişimini sağlamak için  dijital kopyaların bir yıl içerisinde internet ortamına da taşınacak” dedi.
Deneme amacıyla yüklenen Osmanlıca dijital dergi sayfalarına  http.www.tufs.ac.jp/common/library/htu/ adresinden ulaşılabiliyor.
Kaynak: www.istanbul.edu.tr


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder