Sayfalar

3 Temmuz 2019 Çarşamba

Sin-Şın Taşı

Sin-Şın Taşı 
Yavuz Sultan Selim Han, 24 Ağustos 1516 tarihinde Mercidâbık Savaşı’nı kazandıktan sonra Halep şehrine girmiş, iki hafta sonra da oradan ayrılıp Eylül ayı sonunda Şam’a ulaşmıştır.
Buradan Mısır’a geçmeden önce de 15 Aralık’a kadar Şam’da kalmıştır.
Şam’da ikamet ettiği sıralarda, Muhyiddin-i Arabi hazretlerinin bir kitabında geçen “Sin Şın’a girince Mim’in kabri ortaya çıkar” şeklindeki bir ifadeyi, âlim ve Anadolu Kazaskeri İbn-i Kemal Paşazade ile birlikte incelemişlerdi.
Burada “Sin’in Selim'e, Şın’ın Şam'a, Mim’in de Muhyiddin’e işaret olduğu kanaatine varmışlardır.
Yavuz Sultan Selim Han’ın Şam’da ikamet ettiği zaman Muhyiddin-i Arabi hazretlerinin kabrinin yeri ise hiç kimse tarafından bilinmemekteydi.
Yavuz Sultan Selim Han, bir gece rüyasında Muhyiddin-i Arabi hazretlerini görür ve kendisine şöyle ifade eder:
“Ya Selim!
Senin gelmeni beklerdim.
Safa geldin, hoş geldin.
Mısır gazanı sana müjdelerim.
Sabahleyin bir siyah ata bin.
O seni bana getirir.
Beni hâk-i mezelleten (zillet/horluk toprağından) kaldır.
Bana bir türbe, bir camii ve imaret yapıver…
Yürü işin rastgele, Mısır fethi müyesser ola!”

Sabahleyin bu rüyanın tesiri ile uyanan Yavuz Sultan Selim Han aynı sabah erkenden hizmetinde bulunan bir siyah ata binerek, onun gittiği yöne doğru sürer.
At, üzerinde padişahın olduğu bir şekilde kendince yol alır ve şehrin Salihiyye adlı mahallesinde bir çöplükte durup eşinmeye başlar.
Yavuz Sultan Selim Han’ın emri ile orası temizlenir ve toprak kazılmaya başlanır.
Toprak kazılıp ta aşağıya doğru inildiğinde büyük bir taş çıkar.
Üzerinde Burası Muhyiddin’in kabri yazılıdır.
Orası temizletilerek ve düzenlenerek kabir tamamen ortaya çıkarılır.
Yavuz Sultan Selim Han, 22 Ocak 1517 tarihindeki Ridaniye Savaşı ve Mısır’ın fethinden dokuz ay kadar sonra, Ekim ayında tekrar Şam’a gelir ve dört aydan fazla burada ikamet ederek, Muhyiddin-i Arabi hazretlerinin kabri üzerine bir türbe, bitişiğine de bir camii ve imaret bina eyleyecektir. Külliyenin inşasının tamamlanmasının ardından gelen ilk Cuma namazıyla da 5 Şubat 1518 tarihinde açılışı yapılacaktır.
Muhyiddin-i Arabi hazretlerinin kabrinin bulunuşuna vesile olan hadisenin unutulmaması için, Seyyid Derviş Hasan tarafından bir taş üzerine;
'İzâ dehale sînün fi'ş-şîn zahera fî kabrihî muhyiddîn' sözü yazdırılarak Yavuz Sultan Selim Han’ın vefatı sonrası türbesine koydurulur.
Camekan içerisindeki bu taş, söz konusu olan taştır.
Sin Şın Taşı olarak bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder