Sayfalar

27 Haziran 2023 Salı

Ahi Evren'in Konya'daki Günleri

Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I.İzzeddin Keykâvus zamanında (1210/1219) Kayseri'deki  idarecilerle Türkmen ve Ahiler arasında mahiyeti bilinmeyen bir sürtüşme meydana geldi. 
I.Sultan Alâeddin Keykubat, 1219 yılında tahta geçtikten sonra Ahi teşkilatını himaye etti. Bu sayede Ahilik, bütün Anadolu'ya yayılırken Ahi Evren'in şöhreti ve hizmetiyle birlikte yüceldi. 
Bu arada Ahi Evren'in hanımı ve Şeyh Evhadüddin Kirmani'nin kızı Fatma Bacı da Kayseri'de Ahilerin yan teşkilatı olarak genç kızlardan meydana gelen Bâcıyân-ı Rûm (Anadolu Bacıları) teşkilatını kurdu.
(625/1227) yılından sonra muhtemelen I.Alâeddin Keykubat'ın isteği üzerine Konya'ya yerleşen Ahi Evren burada da sanatını icra etti. 
Bir yandan da Hanikâh'ı Ziyâ ve Lala adlı medreselerde müderrislik yaptı. 
Bu medreselerin yeri tam olarak bilinmezken Osmanlıların son döneminde Debbağhane Medresesesi ve onun yerine yapılan Dar'ül-Hilafet'il-Âliyye Medresesi 1926 yılında yıktırılarak yerine Konya İsmet Paşa ilkokulu yapılmıştır. 
Sultan'dan azami destek ve himâye görmüş ve onun adına Mürşid-ül Kifaye ve Yezdan-ı Şinaht adlı eserlerini kaleme almıştır.

  • Şeyh Sadruddin Konevî, Ahmet Şeref Ceran, s. 80.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder