Sayfalar

27 Haziran 2010 Pazar

Basma Helvası

basma helvası


Malzemeler : 750 gr un
                        500 gr şeker
                        100 gr ceviz içi
                        150 ml.lt zeytinyağı
                        1 su bardağı su, 1 fincan su
Hazırlanışı : Zeytinyağı, geniş bir tavaya konularak, kızdırılır. Yağ kızdığında, 1 fincan soğuk su eklenerek, kapağı kapatılır ve 5–10 dakika süreyle kaynamaya bırakılır. Sürenin bitiminde un koyularak, kısık ateşte, unun rengi koyulaşana kadar, sürekli karıştırılarak, yaklaşık 30 dakika kavrulur. Kavrulma işlemin son 10 dakikasında, ceviz içi de ilave edilir. Ayrı bir kapta şeker ve 1 su bardağı su kaynatılarak, koyulaşmaları sağlanır. Koyulaşan şerbet soğumaya bırakılır. Kavrulmakta olan diğer malzemelerin üzerine, bu soğutulmuş şerbet dökülür. Tahta kaşıkla çok seri şekilde –buharının kaçmasına izin verilmeden- 2 dakika süreyle karıştırılır. (Buharın çıkışını engellemek için, karıştırma esnasında, tencere, kaşık açıkta kalacak biçimde bir örtüyle kapatılır.) Sürenin sonunda karışım bir tepsiye dökülerek, sıcak haldeyken elle bastırılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan helva, baklava dilimi biçiminde kesilerek servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder