12 Ağustos 2010 Perşembe
Kunduzağılı
Artova’dan Yeşilyurt istikametine giderken Kunduz köyü girişinden sağa döndükten sonra demiryolundan geçilip tatlı bir meyille çıkılan İlçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki bir köyümüzdür. 2008 yılı nüfus sayımına göre toplam 214 kişinin yaşadığı Kunduzağılı köyünün sırtını yasladığı tepeler uzaktan kırmızımtırak toprak yapısı göz ardı edilirse Peribacalarını andırır.
1877-1878 Osmanlı Rus Harbi vesilesiyle Erzurum-Oltu ilçesi Vişneli (Sırdasor), Terpük, Nügürcük ve Örük köylerinden göç eden 9-11 hane, Kunduz köyünün Ağıllar denilen yayla mevkisi olan şu anki yerine yerleşmiş olup devlet burayı ve çevresini bu köye tapulamıştır. Kunduzağılı adı yerleşim yerine bağlı olarak bu şekilde gerçekleşmiştir.
Bu köyümüzde Aksakallılar sülalesi Çifçi ve Kaya soyadlarını, Veyseller sülalesi Arslan soyadını, Zeynolar sülalesi Salman ve Dursun soyadlarını, Acemoğulları (Keller) sülalesi Adıgüzel ve Tuncer soyadlarını, Şahbender sülalesi Kurban soyadını, Melekler sülalesi Şahin soyadını, Karaali sülalesi Ersoy soyadını, Hafiye sülalesi Demir soyadını, Kürt Hasan sülalesi Taştan soyadını kullanmaktadırlar. Tosunlar sülalesinden Ahmet Efendi ve mahdumları Duran soyadını, Mehmet Efendi ve mahdumları ise Tosun soyadını kullanmışlardır.
Kunduzağılı köy halkının da geçim kaynağı diğer köylerimizde olduğu gibi tarım ve hayvancılığa dayanmakta olup özellikle besi ahırlarının varlığı bilinçli hayvancılık yapılıyor olması açısından dikkat çekicidir. Genel olarak kuru tarım yapılmaktadır.
Köy Camisi içi ve dış bahçesinin güzelliği ile bir şehir Camisi görünümündedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder