TARİHİ VE COĞRAFYASI :
Küre'nin tarihi ilk çağın derinliklerine kadar uzanmaktadır. çeşitlli devirlere ait buluntular Küre'de Gotlar, Etiler, Dorlar, Paflagonyalılar Kimmerler, Lidyalılar, İranlılar, Kapadokyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Danişmendliler, Çobanlılar, Pervaneliler, Candaroğulları gibi çeşitli kavimlerin İlçemizde medeniyet kurduklarını göstermektedir.
Küre en canlı ve mamur devrini tarihte l300 ile 1500 yılları arasında yaşamıştır. Bu devirlerde ilçedeki bakır madeninin faal bir şekilde işletildiği, bu arada ilçeye kültür yönünden birçok eser yaptırıldığı bu gün o devirlere ait gerek ayakta kalabilen gerekse yıkıntıları bulunan tarihi eserlerden anlaşılmaktadır. Bunların başında camiler, Medreseler ve Hamamlar gelmektedir.
Küre Kastamonu sınırları içerisinde İç Anadolu‘yu Karadeniz kıyı şeridine bağlayan yol güzergâhında, 41 derece 42 dakika kuzey enlem 33 derece 42 dakika doğu boylam daireleri arasındadır. İlçe mülki arazisi dağlık ve sarp bir yapıya sahiptir. İlçe merkezi Kastamonu‘ya 63 km, İnebolu’ya 30 km, Ankara’ya 300 km, İstanbul'a 465 km karayolu ile bağlıdır. Deniz seviyesinden 960 metre yüksekliktedir.
3 Kasım 2000 tarihinde yapılan Genel Nüfus Sayımına göre Merkez nüfusu 3.880dir. Köylerin Nüfusu ise 6.343dür. Toplam nüfusu ise 10.223dür. Küre’den devamlı bir şekilde dışarıya göç olduğundan nüfus artışı azdır. Nüfus kayıtlarına göre İlçenin toplam nüfusu 66.610’dur
İDARİ DURUMU:
Merkez İlçede 1 Belediye,4 Mahalle Muhtarlığı ve 34 Köy Muhtarlığına bağlı 114 yerleşim birimi bulunmaktadır.
SOSYAL DURUMU:
İlçemizin insanı genelde ücretlidir az sayıda esnaf bulunmaktadır Aile yapısı genelde çekirdek aile yapısı özelliklerini taşır. Tüm siyasi partilerin ilçe teşkilatı bulunmaktadır. İki tarım kredi kooperatifi, şoförler derneği ve esnaf odası bulunmaktadır.
SAĞLIK:
İlçe merkezinde 15 yatak kapasiteli 1 Sağlık Ocağı, bulunmaktadır.Ayrıca Çaybükü Köyünde Sağlık Ocağı olup, bu ocağa bağlı 1 adet de Sağlık Evi vardır. İlçe Merkezinde 2 adet Eczane bulunmaktadır.
ULAŞIM:
İlçenin ulaşımı Karayolu ile yapılmaktadır. İlçenin Kastamonu, Ankara, İstanbul ile komşu ilçeleri arasında her gün muntazam şekilde otobüs ve minibüs seferleri 4 firma tarafından gerçekleştirilmektedir.
İlçemiz Köylerinin yedisinde asfalt yol mevcut olup, diğer Köylerde ise stabilize yolu bulunmaktadır.
KÜLTÜR ve TURİZM:
Küre yeşilin içinde yeşilin her tonuna hakim muhteşem doğa görünümü ile şanlı tarihi ile görünmeye değer; lezzetli mahalli yemekleriyle, balı, kestanesi, böğürtleni ve Ersizlerdere mevkiinde Emin’nin yeri isimli mesire yerinde İlçemize ait çeşitli yöresel yemekler bulunmaktadır.
Ayrıca İlçemizde kış aylarında Belören Köyünde yöresel Kızak Yarışları düzenlenmektedir.
GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER:
İlçede arkeolojik olarak Atatürk Caddesi üzerinde harabe halinde Hamam kalıntıları, Karadonu köyü Geriş mahallesinde hangi tarihlerde yapıldığı bilinmeyen Doğanlar Kalesi kalıntıları, Bagi Baba Türbesi, Akşemsettin Camii, gezilip görülmeye değer yerlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder