12 Ağustos 2010 Perşembe

Armutalan Köyü

armutalan

ARMUTALAN KÖYÜ KURULUŞU VE TARİHÇESİ

Köyümüz Eski ismi Elpit’tir ve bu kelimenin Türkçe anlamının Heybe yani Altın heybesinin saklandığı yer anlamında imiş.Çünkü çok eskiden buralar Rumların ve Ermenilerin yaşadığı söylenir.Kuruluşu kesin tarih olmamakla birlikte çeşitli yerlerden gelen birkaç aile tarafından oluşturulmuştur köyün arazisinin tamamının sahibi olan o dönemde Tokat eşrafından Ahmet efendi diye bir ağanın yanında çalışmışlardır daha sonra Ahmet efendi topraklarını satmaya başlayınca para ile tarla bahçe almışlar ve şimdiki köyün temelini atmışlardır.1.Dünya Savaşından önce kurulduğu sanılıyor çünkü Seferberlik ilanından sonra birçok Asker vermiş bunların bir çoğu geri dönmemiştir. Köyümüz Eski ismi Elpit’tir ve bu kelimenin Türkçe anlamının Heybe yani Altın heybesinin saklandığı yer anlamında imiş.Çünkü çok eskiden buralar Rumların ve Ermenilerin yaşadığı söylenir.Kuruluşu kesin tarih olmamakla birlikte çeşitli yerlerden gelen birkaç aile tarafından oluşturulmuştur köyün arazisinin tamamının sahibi olan o dönemde Tokat eşrafından Ahmet efendi diye bir ağanın yanında çalışmışlardır daha sonra Ahmet efendi topraklarını satmaya başlayınca para ile tarla bahçe almışlar ve şimdiki köyün temelini atmışlardır.1.Dünya Savaşından önce kurulduğu sanılıyor çünkü Seferberlik ilanından sonra birçok Asker vermiş bunların bir çoğu geri dönmemiştir.

Köyümüz Armutalan ismini nerden almıştır:

Köyümüzün isminin bazı Yazılı Web sayfalarında yanlış bir kanı olarak köylülerimizden Armut alırken zabıtlar görmüş bu köyün adı Armutalan olsun denilmiş bu kesinlikle doğru değildir.

Armutalan isminin esas nerden geldiği şöyledir; Köy halkımız çok çalışkan olmakla beraber arazisinin verimli olmasından yılda 3-4 çeşit ürün aldığından gelir düzeyi iyi olmuştur. Bu durumda köye çerçiler,celepler (Hayvan Tüccarları) v.s gelirmiş bunların içinde Meyve(Elma ,Armut,Kiraz Üzüm,gibi meyveler varmış) ve Niksar tarafından Arnavut köylerinden Armut satıcıları gelirmiş ve o dönmede para sirkülasyonu fazla olmadığı için buğdaya arpaya fiğ’e doldur al doldur ver yani takas usulü yapılırmış ve satıcılarında armutları iyi olacak ki bu işi devam ettirmişlerdir.ve Cumhuriyetin kurulmasından sonra köylere yeni Türkçe isim verilirken büyüklerimizin ve o dönem yöneticilerin hoşuna gitmiş olacak ki köyün ismini ARMUTALAN olarak kabul etmişlerdir.

HAMZA ABDAL TÜRBESİ : Hamza Abdal’ın yaşadığı tarih tam olarak bilinmemekte olup Hoca Zümbül,İmam Gazi’ gibi Gümenek Savaşında gazi olmuş ve önceki türbenin olduğu yerde şehit olup oraya gömülmüştür. Ve daha Sonra 1966 yılında Almus Barajında su tutulmaya başlayınca su altında kalmaması için şimdiki yerine nakil edilmiştir. (Kaynak Kişi Armutalan Köyünden Kamil ağa (Topal Kamil) Derleyen 100.Yılda Almus Kitabını Yazan Öğretmen Emin Ulu) Çevre köy ve ilçelerden çok sayıda ziyaretçisi bulunmaktadır. Hayır sever vatandaşlar ve köy halkı tarafından Yolu,Suyu,Tuvaleti dinlenme yeri adak kesme Yemek yeme yerleri yaptırılmıştır.
Hamza Abdal Türbesi sadece Armutalan halkına ait olmadığı ve çevre köylerdeki insanlarımızın inançlarına göre ibadet yapacakları Almus Barajına yarımada şeklinde uzanan tepede bulunan nezih bir yerdir.

Coğrafi Konumu: Armutalan Köyü Tokat İli Almus İlçesine bağlıdır. 250 haneli Köyümüz Almus Barajının Kenarında kurulmuş olup doğusunda Akarçay Kasabası Kuzeyinde Oğulbey köyü Batısında Çambulak Köyü olup güneyi tamamen Almus Baraj Gölü ile çevrilidir.

YERLEŞİMİ: Köy Ortadan geçen kuşkuş deresi ile İki mahalleden oluşmaktadır. Ve köyün iki giriş çıkışı vardır. Köy evleri Genelde Ahşaptır yeni yeni betonarme evler yapılmaktadır. Önceden köyün su ihtiyacını karşılayan(Abdalpınarı ve Yenipınar) iki köy çeşmesi ,iki değirmen, bir okul, sağlık ocağı ve bir cemevi bulunmaktadır. Ayrıca Köyün önünde Almus barajına yarımada olarak bulunan yerin üstünde Hazma Abdal Türbesi bulunmaktadır.

Nüfus

Köyde 97 erkek 109 kadın olmak üzere Toplam 206 Kişi Bulunmaktadır. Köy halkının çoğu İstanbul’a göç etmiştir.

Ekonomisi:


Köy ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde oturanların büyük bir bölümü SSK ve Bağkur emeklisidir. Tarım ürünlerinden; buğday, arpa, fasulye ve mısır yaygın olarak üretilmektedir.Köy arazisinin ¼’ü sulanabilir ve daha çok buğday ve mısır üretimi yapılmaktadır. Göç dolayısıyla hayvancılık eskiden olduğu kadar yaygın değildir. Halk ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar hayvan yetiştirmektedir. Az sayıda kişi ise besicilik yapmaktadır. Yaylacılık kasabada eskiden yaygındı fakat nüfusun azalmasıyla yaylaya giden insan sayısı da azalmıştır.

ÖRF VE ADETLERİ:Armutalan Köyünün düğünleri bütün köylerimizde olduğu gibi yardımseverliğin ve dostluğun gösterilmesinde en güzel bir örnektir. Düğünlerde ve eğlencelerde yöremizin en güzel halayları olan Ellik,Alaçam ve Karafillim halaylarıdır.

Ayrıca Kurban bayramında Arefe günlerinde Tepeüstüne (Mezarlığı ziyaret) çıkarak Herkes Ölmüşlerinin Mezarlarının bakımını yapar, Geçmişlerine Dualar okurlar Köylüler sonra bir araya gelerek Toplu olarak dua ederler ve getirilen yemekleri yerler.Bayramlarda maddi durumu iyi olan kurban keser ve bütün köy halkı ile paylaşılır. Kısaca sevgi ,saygı, hoşgörü, yardımlaşma, paylaşma vardır.Köyümüzün önünde bulunan Hamza Abdal Türbesi ziyaret edilir herkes dilek diler dua ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder