4 Temmuz 2010 Pazar
Kivi (Giresun tarım Ürünleri)
Kivi (Giresun Tarım Ürünleri)
Doğu Karadeniz’in ana tarım ürünleri olan fındık ve çaydan sonra 1992 yılında Giresun’da üretimine başlanan kivi, Giresun Merkez ilçeyle birlikte Yağlıdere, Dereli Keşap, Eynesil, Bulancak, Piraziz, Espiye, Görele, Güce, Doğankent, Tirebolu ve Çanakçı ilçelerinde yetiştirilmektedir. Karadeniz iklimini seven ve yöre halkının kivi yetiştiriciliğini benimsemesiyle birlikte üretimi büyük ölçüde gelişen kivi, yöre halkına önemli ek gelir sağlamaktadır.
Kivi, Çin’in güneyindeki Yangtse Vadisi’ne özgü bir bitki olup, Çin’de çok geniş alanlarda yayılmıştır. Avrupalılar tarafından 1850′li yıllarda keşfedilen bitkinin birkaç türü 1900′lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika’da da yayılmıştır.
Yeni Zelanda’ya ilk kez 1904 yılında gelen, 25 yıl süresince bahçıvanlar tarafından geliştirilip, yetiştirilen kivinin büyük meyveli cinsleri seçilip, 1935 yılında Kaliforniya, Chico’daki “Plant Introduction Station”‘a gönderilmiştir. 1960 yılında araştırmacılar Kaliforniya’da uygulanabilir metotlar geliştirmeye başlayarak, çiftçileri bu yeni ürünü yetiştirmeleri için cesaretlendirmiş, böylece 70′li yılların başında yeni bir endüstrinin doğmasını sağlamışlardır.
Sarılıcı ve tırmanıcı bir bitki türü olan kivi, anavatanı Güney Çin’den Sibirya’ya ve Hindistan’a kadar olan doğal yetişme alanlarında 50’den fazla türü ve bu türlere dâhil yüzlerce çeşidi, farklı ekolojilere adapte olmuşlardır. Doğal ortamda yetişen kivi bitkisinin meyvesi yüzlerce yıldır tüketilmektedir.
Kivi’nin Faydaları:
— Kolesterol seviyesini düşürür.
— Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler.
— Kadınlarda göğüs kanserini önler.
— Grip ve soğuk algınlığının çabuk atlatılmasını sağlar.
— Kan basıncını ayarlar, tansiyonu düşürür.
— Vücudun direncini artırır.
— Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
— Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
— Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
— Nefes açıcı etkisi ile astımlı hastalara büyük fayda sağlar.
— Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
— Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır.
Genellikle meyve olarak tüketilen, içeriğinde A ve C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve zengin mineraller bulunduran kivi, cilt bakımı için de kullanılır. Dilimlenerek cilde tatbik edilen kivi meyvesi cildi besler ve nemlendirir. Ayrıca, ezilerek elde edilen pürenin suyu çıkarıldıktan sonra yıpranmış ve kırışmış ciltler için maske olarak da kullanılabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder