6 Mayıs 2011 Cuma

Çay'daki Türk Hakimiyeti

Selçuk Türklerinin Anadolu'yu fethi sırasında Bekçioğlu Emir Afşin Orta Anadolu'da Ameria (Emirdağ) önlerine kadar geldi. Bölgenin ne şekilde kimler tarafından fethedildiğini bildiren kayıtlar olmamasına rağmen Emir Ahmet sah, Emir Sanduk ve Dolathan kuvvetleri tarafından fethedildiği sanılmaktadır.

Haçlı Savaşları sırasında Haçlı Orduları’nca tahrip edilen şehre 1155 yıllarında Selçuklu Devleti tarafından Oğuz Türkleri yerleştirilmiş adı da Çay Değirmeni olarak değiştirilmiştir. 1277 yılında Selçuklulara baş kaldıran Karamanlıların susturulması ve Şehzade Siyavuş'un öldürülmesinden sonra, Selçuk Sultanı Gıyasettin Keyhüsrev III’ ün emriyle Beylerinden Yakup oğlu Yusuf Bey tarafından Mimar Mehmet oğlu Oğul Bey'e 1278 yılında yaptırılan Taş Külliyesi'nden olan Taş Camii, Han ve Çeşme halen kullanılmakta olup hamam ise yıkılmıştır. Cami aslında Medrese olarak yapılmış, sonradan camiye döndürülmüştür.



Selçuklu Sultanı III. Giyasettin Keyhüsrev öldükten sonra bölgenin tahminen 1318 yıllarında Eşrefoğulları’nın himayesine girdiği anlaşılmaktadır. Bölge yaklaşık sekiz yıl Eşrefoğullar’ının himayesinde kalmıştır. Daha sonra Anadolu Genel Valisi Demirtaş'ın, Ahmet Bey'e yenilmesiyle Yalvaç, Karaağaç ve Bolvadin'le birlikte bölge Sahipataoğulları'nın eline geçmiştir.

Sahipataoğulları Beyliği'nin kurucusu Sahipata’nın yerine gecen torunu Şemsettin Ahmet Bey, Germiyanoğulu'nun damadı idi. ölümünden sonra yerine geçen oğulları Nusrettin Ahmet ve Muzafferittin Devlet Beylerden Ahmet bey, ana tarafından bağlı bulunduğu Germiyan Sarayı’na gitmiş ve bölgenin hakimiyeti bu şekilde Germiyanoğulları'na geçmiştir.

Germiyan Beyi II. Yakup samimi bir Osmanlı dostu olup Beyliğini vasiyet yoluyla II. Murat'a bırakmış ve böylece Germiyan Beyliği içinde bulunan bölgemiz Osmanlılar'ın idaresine geçmiştir.

İstanbul’un fethi ile başlayan İmparatorluk Çağı’nda Karahisar-ı Sahip, sancak merkezi olur. Çay İlçemiz de bu sancağa bağlı 10 kadılıktan biridir.

Tanzimat döneminde ise Karahisar-ı Sahip Sancağı iki Muhassıllığa (Kaymakamlık) bölünür ve Çay Kadılığı Bolvadin Muhassıllığı’na bağlanır.

Deli Ömer Paşa: Karamık Karacaören Zaimi olup 30 000 akça tımara sahip bir Beylerbeyidir. Kendisi ve evlatları Karamık Karacaören'lidir. Kıbrıs Beylerbeyi iken 16 Aralık 1662'de Karahisar Beylerbeyi olmuştur. Bu sırada Vali Konağını yeniden yaptırmıştır. Daha sonra İstanköy' e görevlendirilmiştir. İstanköy’de görevde iken Belgrat kuşatmasında serçeşme (Gönüllüler Bozbeyi) olmak şartıyla yeniden Karahisar Beylerbeyi olur. (Nisan 1688). Bu kuşatma sırasında bozguna uğradığı için bozgunluk suçundan dolayı Yeğen Osman Paşa ile birlikte idam edilir.

Çayımız Bolvadin ilçesine bağlı bir nahiye iken 1958 yılında ilçe olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder