6 Ekim 2012 Cumartesi

Cilo Dağı, Hakkari

BUZUL dağı, eski Cilo dağları, G.-D.Toroslar'ın Türkiye sınırları içindeki en Doğu uzantısı olan Hakkâri dağlarının, Hakkâri yakınında, Büyük Zap vadisinin hemen Doğusundaki kesimidir. Türkiye'nin ikinci yüksek dağıdır (Uludoruk tepesi [eski adı, Reşko ya da Gelyaşin tepesi], 4 135 m).

Çok engebeli olan Buzul dağı, Alp dağoluş döneminde, binmeler ve örtüler oluşturarak şiddetle kıvrılmış İkinci Zaman ve Üçüncü Zaman oluşukları ile ofiyolitik kayaçlar karmaşasından meydana gelir. Yüksek ve bol yağışlı kütle, Dördüncü Zaman'da, bazılarının uzunluğu 10 km'yi bulan ve dilleri 2 000 m'ye değin sarkan Alp tipi vadi buzullarıyla kaplanmıştı. Buzul döneminin izleri, görkemli tekne vadiler, buzuitaş setleri, çizikli ve cilalı hörgüç kayalar, sirkler (buzul çanakları) ve sirk golleriyle görünüme damgasını vurmuştur. Sürekli kar sınırına 3 500 m dolayında ulaşılan kütle, günümüzde de Türkiye'de buzulların en çok geliştiği yöredir.
Burada, hemen tümü doruk çizgisinin Kuzeyinde olmak üzere 20 kadar buzul vardır. Uludoruk tepesinin kuzeydoğusundaki Uludoruk buzulu, Türkiye'nin en uzun buzuludur (4 km). Bunu, büyüklük yönünden, 7 km kadar daha Batıdaki Suppa Durak buzulu izler.
Geniş bir turizm potansiyeli olan yöre, göçerlerin yazlık yerleşmeleri (zoma'lar) dışında boştur.

HAKKÂRİ SAYFASINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder