Akşehir'de Tarihi Bir Evin İçi Görünüyor
NİŞAN
BAYANLAR ŞERBETİ:
Oğlan evinin,
dünürlüğünden sonra, nişan ve şerbet yapılır. Bunun için oğlan evi, kız
evi ile uygun bir gün belirlerler. O gün için, "okuyucular" akraba,
konu- komşuyu kadınlar şerbeti için davet ederler. Belirlenen gün ve
saatte yürüyerek kız evine gidilir. Misafirler kapıda karşılanır.
"Buyur" edilir. Kahve ikramında bulunurlar. Teklif tekrarlanır. Bu arada
müstakbel gelin gelerek, kayınvalidesinin ve diğer davetlilerin
ellerini öper. Eski anılardan, evlilikten, aile saadeti vb... konulardan
konuşulur. Hayır ve saadet temennileri ve duaları arasında "Kalın
sağlıkla" denilir, bu olayla kadınlar şerbeti sona erer. Aynı günün
gecesi, erkekler şerbeti yapılır.
ERKEKLER ŞERBETİ:
Kadınlar şerbetinin
aynısıdır. Kadınlar şerbetinin yapıldığı, günün gecesinde bir erkek
okuyucu tarafından çağrılan davetliler, oğlan evine toplanır. Eğlence
yapılır. Mevlid okutulur. Misafirlere şeker, lokum, sigara vb...
ikramlarda bulunulur. Bu geceden bir gün önce: Altı bardak, şerbet dolu
bir sürahi ve çeşitli çerezler yer alan bir tepsi içinde, ipek bir
mendille sarılmış nişan yüzüğü koyulur.
KINA GECESİ:
Yörede kına yakma olayı, düğünde iki gün önce olur. Kadınlara kına yakma töreni gündüz, erkeklere ise, gece olur.
- Kız Tarafında Kına:
Bu törene gelen misafirler, kız
tarafının eş, dost ve akrabalarıdır. Ayrıca; damat tarafından, ortak-
tanıdık misafirler de katılabilirler. Damat tarafından kimse, bu törene
katılmaz.
Misafirler; yerlerini aldıktan sonra, Mevlid okunur, sonra geline "Kına Yakma" işlemi başlar. Geline kınayı, kız arkadaşları yakarlar. Kına yakıldığı sırada herkes koro halinde, "Gıcılar" ve "Karanfilsin" türkülerini söyler.
Kına yakma işlemi bitince, geline kına yakılan kına tasının içine, madeni para konulur. Bu tas (kına tası), oğlan evine gönderilmek üzere hazırlanır. Bu törenlerde çalgı olarak; genelde, zilli def ve ud (ince saz) kullanılır. Geline kına yakıldıktan sonra, yöresel türküler söylenip, sıra ile herkes oynatılır. "Eğlenceyi tadında bırakalım" diyerek, son verilir. Ev sahipleri tek tek misafirleri evlerinin kapısına kadar geçirerek uğurlarlar.
Misafirler; yerlerini aldıktan sonra, Mevlid okunur, sonra geline "Kına Yakma" işlemi başlar. Geline kınayı, kız arkadaşları yakarlar. Kına yakıldığı sırada herkes koro halinde, "Gıcılar" ve "Karanfilsin" türkülerini söyler.
Kına yakma işlemi bitince, geline kına yakılan kına tasının içine, madeni para konulur. Bu tas (kına tası), oğlan evine gönderilmek üzere hazırlanır. Bu törenlerde çalgı olarak; genelde, zilli def ve ud (ince saz) kullanılır. Geline kına yakıldıktan sonra, yöresel türküler söylenip, sıra ile herkes oynatılır. "Eğlenceyi tadında bırakalım" diyerek, son verilir. Ev sahipleri tek tek misafirleri evlerinin kapısına kadar geçirerek uğurlarlar.
- Erkek Tarafında Kına:
Erkek tarafında kına, gece olur. Bu
törene kına, kız tarafından hazır gelir. Mevlid okunduktan sonra, damada
arkadaşları tarafından düz kına yakılır. Burada da kız tarafında olduğu
gibi, kına yakılırken herkes koro halinde "Gıcılar" ve "Karanfilsin"
türkülerini söyler. Kına tasının içindeki parayı, kına yakarken kim
bulursa, kına tasını kaçırır. Bu tasla, misafirlerden bahşiş toplanır.
Bu olaya ise, "Tas Kaçırma" adı verilir.Erkek tarafındaki kına
gecelerinde de çalgı olarak, zilli def ve ince saz adı verilen ud
kullanılır. Burada da yöre türküleri söylenip, yöre oyunları oynanır.
Gecenin ilerleyen saatlerinde ise, ev sahibi "düğünde çorbayı bizde
içelim" diyerek, misafirleri hem düğün yemeğine davet etmiş olur, hem de
kına gecesinin bittiğini belirtir. Misafirler teker teker kapıya kadar
geçirilerek kına yakma töreni sona erer.
DÜĞÜN
Kına gecesini takiben günde erkek
tarafının yakınları, akrabaları, eş-dostları damadı hamama götürürler.
Hep birlikte hamamda temizlendikten sonra damada damatlığını
giydiririler. Ertesi gün düğünün olduğu gün erkek tarafının evinde
misafirlere yemek verilir. Misafirlere verilen yemek; yoğurtlu yayla
(Düğün Çorbası), haşlanmış et, yaprak dolması, irmik helvası ve hoşaftan
oluşur.
Yemek yendikten sonra erkek tarafının
yakınları, akrabaları, eş ve dostları kız tarafının evine gelin almaya
giderler. Gelin, erkek tarafının evine atla getirilir. Böylece gelin
alınmış olur. Düğünün ertesi gün gelen misafirlere düğün sonrası yemeği
verilir. Bu yemeğin adı "Erte"dir. Erte yemeğinde yiyecekler; yoğurtlu
yayla(düğün çorbası), yufka ekmeğinin içine haşlanmış et, pilav ve irmik
helvasıdır.
KAYNAKÇA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder