13 Haziran 2010 Pazar

Burdur halı ve kilimcilik

İlimizde yakın zamanlara kadalen önemli geçim kaynağı halı dokumacılığıydı. Bilhassa tarım arazisi az olan ve şehirde oturanların rağbet ettiği bir geçim kaynağıydı. Belli günlerde halı pazarı kurulurdu. Halılar bu pazarlarda üretici ile tüketicinin karşılıklı buluşması şeklinde, canlılığını yitirmeden yakın zamanlara kadar devam etmiştir. Makine halıcılığının getirdiği ucuz işçilik ve pratiklik el halıcılığına darbe vurmuştur.

Burdur halı ve kilimcilik


Bölgenin turizm faaliyetlerinin içinde olması halıcılığın geliştirilmesine müsait ama, bilhassa Antalya ve civarında dokunan “Döşeme altı” tipi halılar daha çok rağbet görmektedir. Bunun neticesinde Burdur’un Antalya’ya yakın olan bölgelerinde (Kocaaliler) turistlere yönelik kök boyaların kullanıldığı küçük ebatta halılar dokunmaktadır. Burdur’un bilhassa köylerinde kök boyalarla boyanmış olarak dokunan kilimler halılara nazaran daha şanslı durumdalar. Geçim kaynağının yanı sıra günlük kullanım aracı olmasından dolayı ihtiyaca binaen hemen hemen her evde kullanılan bu kilimler yün veya kıldan dokunmaktadır.
Geleneksel Türk motiflerini taşıyan kilimlerin yanı sıra Heybe, Tuz Torbası, Kur’an Çantası, Seccade, Sofa Altı ve Divan Yastığı da yapılmaktadır. Burdur’da dokunan kilimlerin içinde en ünlüsü Yeşilova Kilimleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder