23 Haziran 2010 Çarşamba

Süruri (?-1562)

Süruri

Gelibolu’da doğmuş, tahsilini müteakib müderrislik ve şehzade muallimliği yapmıştır. 969/1562′de vefat etmiştir. Kabri Kasımpaşa’da kendi ismini taşıyan masciddedir.
30 kadar olduğu bilinen eserlerinin başlıcaları:
Tefsiru’l-Kur’ani’l-Aziz
Süruri’ye nisbet edilen bu eser Ahmed Dai’nin Ebu’l-Leys Tefsiri Tercümesi’dir.
Tefsir-i Kıssa-i Yusuf
954/1547′de tamamlanmıştır. Müellif Yusuf suresini tefsir etmek istemiş, bu yöndeki istekler de bu kararını güçlendirmiştir. Suredeki beyan ve meani inceliklerini gözler önüne sermek istemiştir. Eserde 140 tane tarihi hikaye nakledildiği belirtilmiştir. Ayrıca Mesnevi’den 426 beyit de eserde yer almaktadır.
Haşiye ala Envari’t-Tenzil
Süruri, Kadı tefsirini biri muhtasar, diğeri mufassal olmak üzere iki haşiye yazmıştır. Muhtasar haşiyenin bir nüshası Şehid Ali Paşa 2720′de vr. 1b-10b’de kayıtlıdır. Kadı tefsirindeki müşkilleri gidermek, talebelerin mukadder sorularına cevap olmak üzere yazılmıştır. Kanuni’nin oğlu Şehzade Mustafa’ya hediye edilmiştir. Eserin hacmi bilinmemektedir. Mevcut nüsha Fatiha bitmeden yarım kalmıştır. Müellifin büyük haşiyesi ise muhtelif parçalar halinde günümüze gelmiştir. Mukaddimede, Kadı tefsirini rahatça anlaşılır bir beyanla şerh etmek istediğini, bunun için de izaha gerek duyulan noktaları açıklamıştır. Oldukça mufassal bir haşiye yazılmıştır. Zemahşeri’nin görüşleri sıkça zikredilmiş, uygun görülmeyenlerine itiraz edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder