Halk arasında Yeniköy olarak da bilinen Yenice daha önceleri Saraypınarı, Kötüköy ve Çobantepesi eteklerine yerleşmiş iken İstanbul’a büyük göçlerin olduğu, sel baskını sebebi ile Kızıltaş mevkisine iskana mecbur edildikleri, 1962 yılında ise şu anki yerleşim yerinin 3 kilometre doğusundaki eski yerleşim yerinden devlet yardımı ile buraya yerleştikleri bilinmektedir. Köyü eski yerinde ilk kuranların üç haneden ibaret olduğu, daha sonra Bakır soyadını kullanan Hafızlar sülalesi ile Güner ve Elibol soyadını kullanan Türkmenlerin buraya gelip yerleştikleri söylenmektedir. Osmanoğulları sülalesi şu an Evcimen soyadını, Haydaroğulları sülalesi Çetin soyadını, Hasoğoğulları sülalesi şu an Kaya soyadını kullanmaktadırlar.
1970 yılında 580 olan nüfusu ne yazık ki 2008 yılı nüfus sayımında 179 olarak kayıtlara geçmiştir. Bebekdere, Aktaş,Yağcımusa köyleri ve Pazar ilçesi topraklarıyla çevrili olan Yenice köyü bitki örtüsü bakımından zengin sayılır. Bol ormanları, geniş otlakları ve yaylalıkları mevcut olup başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yetişen ürünler arasında buğday, arpa ve şeker pancarı gelmekte olup, başta elma olmak üzere değişik meyveler ile sebze yetiştirmeye müsait iklim ve arazi yapısı vardır. Hasır, çuval ve kilim dokumacılığı yapılmaktadır.
1951 yılında dam bir evde eğitmenler tarafından eğitim-öğretime başlayan okul 1962 yılında şu anki binasına taşınmıştır. Nüfusa bağlı olarak öğrenci sayısında meydana gelen azalma Yenice İlköğretim Okulu’nda da kendisini hissettirmiş olup şu an bir sınıf öğretmeni ile 10 öğrenci eğitim-öğretime devam etmektedirler. İkinci kademe öğrencileri ise Artova Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda yatılı kalmaktadırlar. Köyün yetiştirdiği kamu görevlileri ise:
Yenice köyü Muhtarı Rıza Çoban’dır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder