10 Temmuz 2010 Cumartesi

Fındığın Yetişme Şartları ve Yetişme Alanları


  • Yetişme Şartları
Fındığın iyi bir gelişme göstermesi ve bol ürün vermesi için iklimin uygun olması gerekir. Ülkemizde fındık yetiştiriciliği bakımından en uygun iklim özelliğine sahip bölge Karadeniz Kıyı bölgesidir. Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever.
Yıllık 1000-2000 metreküp(m3) kadar yağış ister.
Fındık Karadeniz Bölgesi’nde sahilden 60 km içeriye ve 750 m yüksekliğe kadar ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 13-16°C olduğu yöreler fındık yetiştiriciliği için en uygun yerlerdir. Ayrıca bu yörelerden en düşük sıcaklığın -8, -10 °C ve en yüksek sıcaklığın 36-37 °C’yi geçmemesi, yıllık yağış toplamının 700 mm nin üstünde olması ve yağışın aylara dağılımının dengeli olması, aynı zamanda haziran ve temmuz aylarındaki oransal nemin de %60’ın altına düşmemesi gerekmektedir.
Saçak köke sahip bir kültür bitkisi olan fındığın kökleri fazla derine gitmez. Kök ancak 80 cm toprak değinliğine kadar ulaşabilmektedir. Toprak istekleri olarak fazla seçici olmamakla birlikte besin maddelerince zengin, tınlı-humuslu ve derin topraklarda daha iyi bir gelişme gösterir.

  • Yetişme Alanları

Ticari değeri yüksek olan fındık Türkiye’de Giresun, Ordu illerinde tek tarım tipi (monokültür) olarak yapılır. Üretilen fındıkların %80′i Karadeniz Bölgesi’nden sağlanır. Karadeniz Bölgesi’nden başka Marmara Bölgesi’nde de yetiştirilir. Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını karşılar.

1 yorum:

  1. fındık hangi iklimde yetişir keşke onu da yazsaydınız ):

    YanıtlaSil