10 Temmuz 2010 Cumartesi

Giresun ve Fındık

giresun ve fındık 01

Giresun’un en önemli geçim kaynağı olan fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adıdır.
Basit, yuvarlak yaprakların kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce ilkbaharda açar. Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5-12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçük, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1-3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir. Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehcik bulunur. Kadehciğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir.


giresun ve fındık 02 tombul fındık


Dünya pazarlarında aranan ünlü Giresun fındığı parlak kabuklu, yağ oranı yüksek tombul bir fındık türüdür. Yurdumuzun ve dünyanın en üstün nitelikli fındıkları Giresun’da yetiştirilir. Dünya piyasalarında “Giresun kalitesi” özellikle aranır. Dünyanın en büyük fındık kuruluşu olan FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğü de Giresun’da bulunmaktadır.
Türkiye’nin Karadeniz sahillerinde yoğun bir şekilde yer alan fındık bahçeleri, sahilden içeriye doğru en fazla 30 kilometreyi geçmeyen alanda, Batı Karadeniz’de Zonguldak’tan başlayarak doğuya doğru tüm Karadeniz boyunca deniz ve dağlar arasında yeşil bir kuşak gibi hemen hemen Gürcistan sınırına kadar uzanıyor.
Tarihi belgelerde günümüzden 2 bin 300 yıl önce Türkiye’nin kuzeyinde Karadeniz kıyılarında fındık üretilirken, fındığın son 6 yüzyıldan beri Türkiye’den diğer ülkelere ihraç edildiği biliniyor.
Dünyanın fındık üretimi için gerekli uygun hava koşullarına sahip bir kaç ülkesinden biri olan Türkiye, dünyadaki diğer fındık üreten ülkeler arasında, üstün kalitesi nedeniyle toplam dünya üretiminin yüzde 75′ini, ihracatının ise yüzde 70-75′ini gerçekleştirerek, üretim ve ihracatta liderliğini sürdürmektedir.
Türkiye’de 550-600 bin hektar alan üzerinde üretimi yapılan fındık ile dolaylı ve dolaysız olarak 4 milyon insan ilgilenmekte olup, bu durum fındığın sosyo-ekonomik önemini artırıyor.
Türkiye ve dünyada çerez olarak da tüketilen fındığın yüzde 90′a yakın kısmı kavrulmuş, beyazlatılmış, kıyılmış, dilinmiş, un ve püre halinde çikolata, bisküvi, şekerleme sanayiinde, tatlı, pasta ve dondurma yapımı ile yemek ve salatalarda yardımcı madde olarak kullanılıyor.
Yaklaşık beş bin yıldır bilinen fındık, meyvesinden odununa kadar birçok yerde insanlığa büyük yararlar sağlamaktadır. Fındıkkabuğu ise özellikle fındık üretilen bölgelerde, çok değerli ve yüksek kalorili bir yakacak olarak kullanılmaktadır.

giresun ve fındık 03 fındık toplama

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder