4 Temmuz 2010 Pazar

Giresun Adası

giresun adası 1

Giresun adası
Kıyıdan bir mil açıkta bulunan ada, Doğu Karadeniz’in yaşanabilir tek adasıdır. Ada, Aretias, Areos Nesos ve Arionesos adlarıyla da anılmaktadır. Adanın kapladığı alan yaklaşık olarak 40.000 m2’dir.
Ada ile ilgili olarak birtakım efsaneler anlatılıyor. Efsaneye göre Argonautların Altın Post seferine katılan Herkül, Giresun Adası’na da uğramış, burada insan yiyen kuşlarla savaşmıştır. Ayrıca, kadın savaşçılar olarak bilinen Amazonlar, Giresun Adası’nı üs olarak kullanmıştır. Tarihi kaynaklar Amazon kraliçelerinin savaş tanrısı Ares adına tapınak yaptırdıklarını ve Sinop Piskoposu Agias Phokas’ın manastırı olduğundan söz ediyor.
Adada Alexius II zamanında yapılan saray, manastır ve sur kalıntıları, kuleler, manastır (iç kale), tarihi pişmiş toprak fıçılar ve bazı yapı temelleri bulunuyor.
Cenevizliler ve Venedikliler tarafından uzun süre gemi sığınağı olarak kullanılan adada bulunan sacayak gibi 3 ayak üzerine oturmuş olan Hamza Taşı ana tanrıça Kybele’yi, ocak ise aile kültürünü temsil etmektedir. 4 bin yıllık geçmişi ile mistik güç kaynağı haline gelen Hamza Taşı günümüzde dilek taşı olarak da adlandırılmaktadır. Her yıl 20 Mayıs’ta düzenlenen ve soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan Sacayaktan Geçme Geleneği; Hamza Taşı’nda başlayıp, ada etrafının dolaşılmasından sonra yine Hamza Taşı’nda son buluyor.
Kent ve yöre halkı tarafından kutsal sayılan ada koruma altında olup; yazın hizmet veren bir çay bahçesi ile büfe, çadır sahaları, piknik alanı bulunmaktadır.  Ayrıca her yıl Mayıs Yedisi Şenlikleri’ne de ev sahipliği yapmaktadır.


giresun adası 11
giresun adası 2
giresun adası 3
giresun adası 4
giresun adası 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder