İzmir Konak Meydanı’nda, Saat Kulesi’nin bulunduğu alandaki İlk Kurşun Anıtı Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgali sırasında karaya çıkan birliklere ilk kurşunu atan ve ardından şehit edilen gazeteci Hasan Tahsin adına dikilmiştir. Anıt Türk direnişinin işgalcilere karşı sembolü niteliğindedir.
Hasan Tahsin Selanik Fevziye Lisesi’ni bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Paris Siyasal Bilgiler okulu’nda tamamlamıştır. Bundan sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne girmiştir. Bükreş’te İngiliz diplomatları Baxiston kardeşlere süikast düzenleyerek bomba atmak suçundan on yıl hüküm giymiş I.Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine Bükreş’i ziyaret eden Hilmi Paşa’nın yardımı ile bir yıl sonra serbest bırakılmıştır.
Mütareke yıllarında İzmir’e yerleşmiş, 1918–1919 yılları içinde İzmir’de yayımladığı Hukuk-ı Beşer adlı gazetede sömürgeciliğe karşı yazılar yayımlamıştır. Hasan Tahsin, İzmir’in Yunanlılarca işgalini protesto eden Redd-i İlhak Beyanname’sinin hazırlanmasında payı olmuştur.
Milli Mücadele’nin başlangıcında sembolik bir anlamı olan “ilk kurşun”u İzmir’in Konak Meydanı’nda ilerleyen Yunanlılara atmış, aynı yerde şehit edilmiştir (15 Mayıs).
İlk Kurşun Anıtı İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve İzmirlilerin katkısı ile yaptırılmış, 15 Mayıs 1974’de devrin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından da törenle açılmıştır.
Yüksek bir podyum üzerinde granit kaidede Hasan Tahsin bir elinde bayrak diğer elinde de silahı ile tasvir edilmiştir. İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl 15 Mayıs’ta İzmir’in Konak Meydanı’nda İlk Kurşun Anıtı önünde düzenlenen törenle Şehit Gazeteci Hasan Tahsin minnet ve şükranla anılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder