4 Temmuz 2010 Pazar

Taş Hanlar (Şebinkarahisar-Giresun)

taş hanlar (şebinkarahisar-giresun)1

Taş Hanlar (Şebinkarahisar-Giresun)
Şebinkarahisar Kalesi’nin kuzey eteklerinde yer alır. Taş Hanlar XVII. (17) Yüzyılda Şebinkarahisar Sipahi Reisi olan Taban Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Şebinkarahisar Kalesi ve Orta Mahalleye giden yolun her iki tarafında yer alır. Yeri kara taştan, kemerli, kâgir bir yapı olan bedestenlerin hepsi iki katlı ve ayrı ayrı giriş çıkış kapıları mevcuttu. Ortalarında ışık alabilmeleri için delikler, bedestenin tam ortasında ise bir avluya yer verilmiş, Kuzey cephesinde dışarıya dönük beş adet kemerli dükkânların olduğu kısım bulunmaktaydı…
Taş Hanların bu özellikleri tipik Osmanlı Taş Hanları mimarisinin en güzel örneklerinden biri olduğuna işaret etmektedir. 1915 yılından 1939 yılındaki büyük Erzincan depremine kadar cezaevi olarak kullanılmış, 1939 depremi ile büyük zarar görmüştür. Büyük bir bölümü yıkılan bedesteni; taşı, demiri ve kurşunları için tahrip edilmiş ve tahripten sonra kaderlerine terk edilmiştir. Bedestenin bir tarafına daha sonra yeni dükkânlar yapılmıştır.

Koruma altına alınan bedestenin temizlenmesi ve etrafının çevrilerek daha fazla tahribata uğramaması için belediyece bir çalışma yapılmış ama yeterli olmamıştır. Bu bedestenleri halk kendi arasında Taş Hanlar olarak adlandırılmaktadır. Şebinkarahisar’ı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettikleri nadir yerlerden birisi olan Taş Hanların mülkiyet sorununun çözülerek restore edilmesi ve korunma altına alınması gerekmektedir.


taş hanlar (şebinkarahisar-giresun)2
taş hanlar (şebinkarahisar-giresun)3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder