12 Ağustos 2010 Perşembe

Gölgeli Kasabası, Tokat

TARİHİ:
Gölgeli Kasabası incelendiğinde Kapadokya arazisine dahil olduğu anlaşılmaktadır.Bu yöre zaman içerisinde elden ele geçmiş zengin bir kültür sentezi oluşturmuştur.Tarih akışı içerisinde İraniler, Büyük İskender, Pontuslar,Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Danişmentliler, Kadı Burhanettin, Akkoyunlular,

COĞRAFİ DURUMU
Gölgeli Kasabasi Orta Dogu Karadeniz Bölgesinde  Tokat Ili, Almus İlçesine bağlı Merkeze 26 kilometre mesafededir. Kasabamız yapı itibarıyle dere içinde kümeler halinde dağınık bir vaziyette bulunmaktadır.

Çevreyi kaplayan dağlar Dumanlı Dağlarının bir devamıdır. Doğusu Gümelonii ve Arısu , Batısı Salkavak ve Kızılelma, Kuzeyi Tozanlı Çayı ve Almus Baraji ,Güneyi ise Mescit Köyleri ile çevrilidir.

Kasaba içinden  Gölgeli Deresi geçmektedir. İklim değişiklikleri Doğu Karadenizi andırır.. Sicaklık yazları 30-35 derece kışları ise -5  dereceyi bulmaktadır. Mevsimler genel olarak yağışlı geçer .

Çevrede her türlü hububat ile çeşitli sebzeler ve meyve olarak elma armut ve ceviz yetistirilmektedir.

Çevrenin yer altı zenginlikleri yoktur. Yer üstü zenginliklerinden orman başta olmak üzere kasabada en çok besi hayvanlari (koyun , sığır ,manda ) ve kümes hayvancılığı yetiştirilmektedir.Bölgedeki av hayvanlari ise domuz , tavşan, keklik, tilki, kurt ve ayı bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder