12 Ağustos 2010 Perşembe

Gümüşyurt

gumusyurtkoy1

Öz hattı köylerimizdendir olan Gümüşyurt daha önce şu an bulunduğu Sivas-Samsun demiryolu kenarından bir buçuk kilometre kadar yukarıda kurulu iken, meydana gelen heyelan sonucu buraya taşınmıştır. Heyelandan önce İspilos denilen o bölgede Evlidere ve Ulusulu ile birlikte bir muhtarlıktan oluşmaktaydı. İstanbul ve İzmir’e göç vermekte olup halkının büyük çoğunluğu bu illerde yaşamaktadırlar.

Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmakta olup, demiryolunun alt kısımlarında bulunan arazide sulu tarım yapılmakta olup şeker pancarı üretilir. Hatta bu köyümüzde şeker pancarı kantarı da bulunmaktadır. Çevre köylüler ürettikleri şeker pancarını bu kantarda tarttırdıktan sonra teslim ederler. Arazisi meyve üretimine elverişlidir. Uzmanlara göre özellikle bodur elma yetiştirmek için uygun bur arazi ve iklim yapısına sahiptir.

Köyde Erbaş, Gölcük ve Ağat soyadını Kara Yusuflar sülalesi, Yalçın soyadını ise Kara Hüseyinler sülalesi kullanmaktadır.

Gümüşyurt köyü Ulusulu köyüne çok yakın olduğu için Ulusulu tren istasyonundan yüz metre kadar ilerisine yolun üstüne yapılan Ulusulu İlköğretim Okulu Gümüşyurt köyünün öğrencilerine de eğitim-öğretim vermektedir. İkinci kademe öğrencileri ise Artova Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda yatılı olarak kalmaktadırlar.

2008 yılı nüfus sayımına göre toplam 167 kişinin yaşadığı Gümüşyurt köyünün muhtarı Duran AĞAT’dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder