Lukianos’un yapıtında Diyojen, Satrap Mavsolos’a sorar:
-Yani krallığınla, güzelliğinle, gömütünle övüneceksin yalnız, öyle mi? ”
Mavssolos soruyu soruyla yanıtlar, kestirmeden:
”-Elbette, az şey mi bunlar? ”
En az 1500 yıl ayakta kalan bu görkemli anıt-gömütün 1303′te çok şiddetli bir deprem sonucu yıkıldığı sanılıyor. Mozole’yi son olarak ayakta görenlerden biri sayılan piskopos Eustathios’un M.S.12. yüzyılda yaşadığının bilinmesi, olayı doğruluyor.
Tabanı 38×32 metre olan bir dev yapı düşünün! 242.5×105 metre bir alana oturtulmuş. Mavssolos Karya satrabı iken(olasılıkla M.Ö.355) yapımına başlanıyor; ölümünden sonra karısı (ve kız kardeşi) Artemisia II döneminde yapımı sürüyor .Artemisia’nın ölümünün ardından, Piksadoras’la Ada’nın satraplık savaşımı sırasında bir süre ara veriliyor… sonunda sanatçılar, sırf sanat adına, kendi çabalarıyla tamamlıyor bu muazzam anıtı.
Antik yazarların anlattıklarına göre , dört bölümünden oluşan Mozole’nin en altında yüksek bir podyum üzerinde 33 İyon sütunlu tapınak ve onun da üstünde 24 basamaklı piramidal biçimde bir çatı; en tepede dört atın çektiği bir araba içinde Mavsolos ile II. Artemisia’nın yontuları yol alıyor.
Mavsolos’un hayali konuşmasında dediği gibi, gerçekten de az şey mi bunlar?
Bugün müze olarak düzenlenen Mozole’de ne yazık ki- mezar odası ve dümdüz bir kalıntı alanı görülmektedir. Kusursuz heykel ve kabartmalar, perdahlı mermer olarak değil, alçı kopyalar şeklinde sergilenmektedir.
Heykel ve heykel parçalarıyla frizler British Museum’da bulunmakta. Bodrum’da ise bir tek orijinal friz bulunmaktadır sadece. 180 İyon ayağı yükseklik, yaklaşık 20 katlı bir apartman (en az 55 metre ) inanılmaz bir yapıyı düşleyerek gezeceğiniz Mozole’nin bugüne dek sadece hayali resimleri çizilebilmiştir. Antik çağın bu eski sayfasından da, farklı bir tat alacaksınız.
Ziyaret Saatleri; 08:30 – 18:00
Pazartesi günleri kapalı.
Tel: +90 252 316 1219
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder