14 Eylül 2010 Salı

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Tarihçe
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 50 yılı aşkın süredir Fen Fakültesi çatısı altında yürütülmekte olan mühendislik eğitiminin Yükseköğretim Kurulu'nun 30/4/2001 tarihli kararıyla ayrı bir Fakülte bünyesine alınmasıyla yeni ve gerçek kimliğine kavuşmuştur. Fakültede eğitim Kimya, Fizik, Jeoloji, Jeofizik, Elektronik, Bilgisayar ve Gıda Mühendisliği Bölümlerinde sürmektedir. Fakültede lisans düzeyindeki mühendislik öğrenimi yanı sıra, lisansüstü düzeyde yüksek lisans ve doktora öğrenimi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde sürdürülmektedir.
Mühendislik Fakültesi, üniversitenin Tandoğan yerleşkesinde (toplam alan 195000 m2) konumlanmış olup aynı yerleşkeyi Fen Fakültesi ile beraber paylaşmaktadır. Fakültemize yeni katılan Gıda Mühendisliği Bölümü, Dışkapı yerleşkesindedir. Fakülte şehir içinde yer almasına rağmen, olağanüstü doğal güzelliklerle dolu bir botanik bahçesi görünümündeki geniş yerleşkede öğrencilere her türlü sportif, sosyal ve kültürel çalışma olanağı sağlanmaktadır.
24 Mart 2006 tarihi itibarıyla 70 profesör, 15 doçent, 21 yardımcı doçent, 3 öğretim görevlisi, 69 araştırma görevlisi ve 6 uzman ve 45 idari personel ile hizmet vermektedir. Mühendislik Fakültesi idari olarak kurulduğu tarihten bu yana geçen kısa sürede araştırma laboratuarları ve eğitim altyapısını güçlendirmek için büyük çaba göstermiştir. Bu çerçevede, çağdaş öğrenim için dershane, laboratuar ve bilgisayar salonlarının iyileştirme, yapım ve düzenlenmesine öncelik verilmektedir.
Fakültenin akademik kadrosu yurt içi ve yurt dışında önemli kurumların saygın burslarını ve proje desteklerini kazanmakta, çok sayıda ortak proje yürütülmektedir. Fizik Mühendisliği Bölümündeki ileri malzeme laboratuarı olanakları sayesinde Almanya ile projeler yürütülmektedir. Elektronik, Gıda, Fizik ve Kimya Mühendisliği Bölümlerindeki araştırma gruplarından öğretim üyeleri yurt içi ve dışında çeşitli firma ve kuruluşlara uzman danışmanlık hizmeti vermektedir. Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümleri ise yerbilim ve deprem araştırmalarıyla ülkemize önemli katkılar getirmektedir. Jeofizik Mühendisliği Bölümü Moğolistan'daki Türk anıtlarının çevresinde önemli bulgularla sonuçlanan jeofizik çalışmalar yürütmüştür. Savunma sanayii ve havacılık alanındaki lider endüstriyel kuruluşlarla ortak projeler sürmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ile proses yönetim sistemleri otomasyonu konusunda büyük bir proje yapılıp teslim edilmiştir. Elektronik Mühendisliği Bölümü Tıp Fakültesi için bilgisayar kontrollü bir deneysel koşu bandı projesi geliştirmiş ve düzeneği imal etmiştir.
Eğitimin kalitesini daha da arttırmak için Elektronik ve Kimya Mühendisliği Bölümleri akreditasyon sürecinden geçmiştir. Diğer bölümler ise akreditasyon çalışmalarını sürdürmektedirler. 2003-2004 Güz yarıyılından itibaren zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı uygulamasına geçilmiştir. Öğretim üyeleri uluslararası atıf indekslerine giren dergilerde yayın sayısı bakımından çeşitli kıyaslamalara göre hep ön sıraları korumakta, ulusal ve uluslararası kongrelerde ilgiyle izlenen tebliğler sunmaktadırlar. Öğretim üyelerince alınmış patentler vardır.
Yerleşkeler:
Tandoğan Yerleşkesi
Tandoğan yerleşkesi, ANKARAY’ın, Tandoğan ve Beşevler duraklarının arasında olup, şehir merkezi Kızılay’dan yerleşkeye çok kısa bir sürede ulaşılır. Farklı yönlerde çalışan, Dögol Caddesi ve Konya Yolu’ndan geçen belediye (EGO) ve özel olarak işletilen otobüslerle ulaşım oldukça kolaydır. Yerleşke, şehrin en uygun yerine kurulmuş olup, ANKARAY, şehirlerarası tren (GAR) istasyonlarına ve şehirlerarası otobüs terminaline (AŞTİ) oldukça yakındır. ANKARAY’ın AŞTİ ve GAR ile doğrudan bağlantısı vardır. Havaalanından ulaşım için otobüsle, yerleşkeye yakın bir yer olan 19 Mayıs Spor Kompleksi içindeki HAVAŞ durağına gelmek mümkündür.
Dışkapı Yerleşkesi
Dışkapı yerleşkesi Kızılay’a 5 km mesafededir. AŞTİ’den Kızılay’a kadar ANKARAY ile ulaşılabilmekte, buradan sonra 413 ya da 227 no’lu belediye otobüsleri veya 227, 413 no’lu özel halk otobüsleriyle Makina Bölümü duraklarında inilerek aşağıya doğru (Fatih Köprüsü) yaklaşık 200 m’lik yürüyüş mesafesi ile Gıda Mühendisliği’ne ulaşılmaktadır. Bahçelievler ve Emek’ten 64 ve 16 no’lu halk otobüsleriyle Subayevleri durağında inilerek yaklaşık 100 m yaya yürüyüşü ile Gıda Mühendisliği Bölümü’ne ulaşılmaktadır. Ulus’tan da 227, 413 no’lu halk ve belediye otobüsleri geçmektedir.
İlgili Kişi :Prof. Dr. Mustafa ERGİN (Dekan)
Adres1 :Mühendislik Fakültesi Dekanlığı F Blok
Adres2 :Tandoğan/Ankara
Posta Kodu :06100
Telefon :+90 312 203 33 00
Faks :+90 312 212 74 64
Elektronik Posta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder