3 Eylül 2010 Cuma

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü

Genel Bilgiler
Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü 2547 sayılı kanunun amaçları doğrultusunda Lisansüstü eğitimi, öğretim ve bilimsel araştırmalar yapmak üzere 41 Sayılı Kanun Hükmünde kararname ile 20 Temmuz 1982 yılında kurulmuştur.
Enstitümüzün ismi 11 Temmuz 1992 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 3837 Sayılı yasa ile (Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü) olarak değiştikten sonra bu isme uygun olarak Yükseköğretim Kurulunun 15.07.1994 tarihinde yapılan 22 sayılı oturumda yeni anabilim dalları açılması uygun görülerek, Enstitümüzde yeni bir yapılanmaya gidilmiştir.
Böyle bir yapılanmanın ana amaçları şu şekilde özetlenebilir:
1) Ülkemiz yaklaşık 8330 km. uzunluğunda bir sahil şeridine sahip olup, bir yarımada görünümündedir. Bu yarımada kuzeyden Karadeniz, batıdan Ege denizi ve güneyden Akdeniz ile sınırlanmıştır. Bir iç deniz olan Marmara’nın da dahil olduğu denizlerimizin; tuzluluk, sıcaklık, bitkisel ve hayvansal yaşam ortamları, jeolojik, jeofizik ve jeomorfolojik yapıları farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle Denizlerimizden çeşitli amaçlarla faydalanılabilinmesi ve sürdürülebilirliği için bu özelliklerin bilimsel olarak saptanması zorunludur.
2) Ülkemizdeki hızlı nüfus artışı, plansız, denetimsiz kentleşme ve sanayileşmenin olumsuz etkileri deniz ve kıyılarımızda yoğun olarak hissedilir olmuştur.Bu etkilerin boyutlarının belirlenmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması, Ülkemizin kalkınması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan belirtilen konularda özellikle de denizlerimizle ilgili bilimsel uzman kadroların oluşturulması ve kapsamlı araştırmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
3) Ülkemizdeki Deniz ve Kıyılarındaki kaynakların doğru ve bilinçli işletilmesi ve bunların ülke yararına sunulması amacıyla yapılacak bilimsel araştırmaların Ülkemize sosyo-ekonomik anlamda önemli katkıları olacaktır. Bu nedenle Son yıllarda Denizlerimizle ilgili olarak yapılan bilimsel çalışmaların artması ve geliştirilmesi gerekmektedir.Özellikle Deniz Bilimleri konusunda eksik olan uzmanlaşmış bilimsel eleman açığının giderilmesi, ülkemizin jeopolitik konumu da dikkate alındığında daha da önem kazanmaktadır.
Yukarıda belirtilen hususların gerçekleştirilmesi doğrultusunda çalışmalarına başlayan Enstitümüz 5 Anabilim dalı ve 7 Bilim dalı şeklinde teşkilatlanmış bulunmaktadır. Enstitümüz 1983-2003 yılları arasında eğitim öğretim alanında birçok lisansüstü mezun vermesinin yanında SCI kapsamında birçok uluslararası bilimsel yayına da imza atmıştır..Diğer taraftan özellikle Marmara Bölgesi ve yakın çevresinde Jeoloji, deniz ve çevre kirliliği konularında periyodik gözlem ve analizlerini sürdürerek uzun süreli veri ve bilgi birikimine sahip olan Enstitümüz, aynı zamanda ulusal ve uluslararası birçok projeye de imza atmış ve atmaktadır.
Üç tarafı denizlerle çevrili Ülkemizin her yönüyle en yoğun bölgesi olan Marmara Bölgesinde özellikle de Marmara Denizinde Yoğun bilimsel faaliyet ve gözlemlerini R/V ARAR gemisiyle sürdürerek bilimsel ve ekonomik anlamda başta Marmara Bölgesine olmak üzere Ülkemize pek çok katkıları bulunan Enstitümüzün Diğer taraftan özellikle deniz ve petrol kirliliği konularında uluslararası kabul görmüş laboratuarları, ekip ve ekipmanları bulunmaktadır.
İlgili Kişi :
Adres1 :Muskule Sokak No:1
Adres2 :Vefa/İstanbul
Posta Kodu :34116
Telefon :0 212 440 00 00 #26043
Faks :0 212 526 84 33

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder