07 Ekim 2010 Tarihli Haber
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastopolis antik kentin kazıları 19 yıl sonra tekrar başladı. İlk kazılarda bir hamam ve bir ibadethane günışığına çıkartıldı, ilk incelemelerde ise Sebastopolis'in Efes antik kenti kadar büyük olduğu anlaşıldı.
Sulusaray ilçesinde bulunan, M.Ö. 1'inci yüzyıla ait Sebastopolis antik kentinde ilk olarak 1987 yılında kazı çalışmaları başladı. Küçük bir bölümün kazısı yapılan antik kentte çalışmalar 1991 yılında sonlandırıldı. İlk kazılardan sonra, İngiltere Veliaht Prensi Charles 1992 yılında gayriresmi olarak Sebastopolis'i ziyaret etmişti. 19 yıl aradan sonra bu Ağustos 2010 yılında tekrar başlayan kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edildi. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin işbirliği ile Dr. Markus Kohl'un başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında bir ibadethane ve bir hamam açığa çıkartıldı. Kazılarda elde edilen tabletlerde kentin en büyük tanrısının Heracles olduğu, 7 metre yüksekliğindeki surlardan oluşan yaklaşık 30 dönümlük bir alanı kapsadığı öğrenildi. Antik kentin turizme kazandırılması için çalışmalar başlattıklarını belirten Vali Şerif Yılmaz, "Sebastopolis, Roma ve Bizans imparatorlukları yol ağı üzerinde bulunmaktadır. En önemli özelliklerinden bir tanesi Efes Antik kenti kadar büyük olmasıdır. Alandaki çok küçük bir kısım çıkartıldı. İlerleyen yıllarda kalan kısmının da günışığına çıkması ve turizme kazandırılması için çalışmalar başlattık." dedi.
70 BİN NÜFUSLU BİR KENTTİ
3 bin 500 nüfusu bulunan Sulusaray ilçesinin altında yer alan Sebastopolis'in nüfusunun 70 bin olduğunu belirten ilçe belediye başkanı Şahin Hasgül, "Nereye elimizi atsak o dönemin kalıntıları ortaya çıkıyor. Bastığımız heryerde mutlaka birşey var. Tabi bu alan ilçe dışını da kapsıyor. Döneminde 70 bin nüfusun yaşadığı büyük ve zengin bir şehir. Burası dünya tarih mirası. O dönemde Orta Anadolu'nun yönetim merkezi. Orta Anadolu'nun en büyük garnizonunun olduğu bir yer, Roma olimpiyatlarına heyet gönderen bir kent. 1991 yılından bu yana kazıların tekrar başlaması için büyük mücadele verdik ve nihayet bu yıl kazılar başladı. Bu yıl, önümüzdeki yıl uluslararası sahada çok büyük bir şekilde devam edecek kazıların hazırlıkları yapıldı." dedi.
2 BİN YILLIK EŞSİZ MOZAİK 6 AYDA HARAB OLDU
Kentte yapılan ilk kazılarda, 6 metre kare zemine binlerce renkli taşlarla yapılan Meryem Ana figürü bulundu. Kazı çalışmalarının son bulması nenediyle üzeri kapatılan figür kış boyunca definecilerin hedefi oldu. 2 bin yıl tek bir taşı dahi zarar görmeden toprak altında kalan figürün yarıdan fazlası, defineciler tarafından yok edildi. Daha sonra mozayiği koruma altına aldıklarını belirten Belediye Başkanı Şahin Hasgül, "Elim bir olay. Defineciler altın bulma ümidi ile mozayiğin büyük bir bölümünü tahrip etmişler. O olaydan sonra biz bir müze açtık ve mozayiğin kalan bölümünü buraya taşıdık. İlçenin altında bu tür çok sayıda mozaik var, onların bu şekilde harab olmaması için önceden önlemler almaya başladık." dedi. İlçenin bir çok bölgesi sit alanına alındı. Hemen hemen her evin temelinde bulunan tarihi taşların, uzun süreli bir çalışma sonrası toplanacağı belirtildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder