29 Temmuz 2011 Cuma

Panayia İsodion Kilisesi, İstanbul

 Panayia İsodion Kilisesi, İstanbul
Galatasaray'da Emir Nevruz Çıkmazı'nda, günü 21 Kasım olan Rum Ortodoks kilisesidir. Kitabesinde 18 Eylül 1804 de inşa edildiği yazılıdır.

Panayia Eiosodoion'a (Meryem'in Mabede takdimi) ithaf edilmiştir (III. Selim'in (1789-1807) fermanı ile yapılan ilk bina tek nefli ve basit bir yapıdır. II.Mahmut (1808-1839) 'un fermanı ile kilise 1831'de iki yana doğru genişletilmiş ve çatısı da yenilenmiştir. 1860'da kilise tekrar bir onarım geçirerek genişletilmiş bunu 1875,1890 ve 1904'deki tamir ve küçük ilaveler takip etmiştir. Çeşitli işlevli yapıların olduğu geniş bir avlu içerisindedir.

Beş nefli Bazilika planında olan yapının orta nefi basık tonoz yan nefler ise ahşap çatıdır. Kilisenin Naosuna açılan üç, güneyinde ise iki giriş kapısı vardır. Apsis'in önünde ve üç nefi kaplayan ahşap İkonastasion üçgen alınlığı ile antik dönem cephe düzenlemesini hatırlatmaktadır. 1860'daki onarımda yapılmış olan ahşap Ambonun yüzeyindeki madalyonlarda İsa ve dört İncil Yazarının tasvirleri vardır. Despot koltuğu da ahşap olup, kabartma tekniğinde oymalıdır. Nefleri ayıran sütunlar ise yuvarlak kemerli ve iyon başlıklıdır. Naos'daki orta nefin üzerinde Pantokrator İsa tasviri yer alır, sütunların arasında ise havari ve aziz figürleri işlenmiştir. Galeri korkuluğunun üzerinde "Son Akşam Yemeği" sahnesi, kuzeydeki neflerde Meryem'in güneydekilerde ise İsa'nın hayatından sahneler yer almaktadır. XIX.Yüzyıla ait olan bu resimlerin Sanat Tarihi açısından belirgin bir özelliği yoktur.
Panayia İsodion Kilisesi, İstanbul
İngilizce
A view across the rooftops - this one from Meşrutiyet Caddesi, looking towards İstiklal Caddesi.
In the foreground is the Greek Orthodox Church of Panagia Isodion ['Presentation of the Virgin'], established in the early 19th century. The church is located a short distance off İstiklal Caddesi, at the end of Emir Nevruz Sokağı.
The central structure on the skyline is the Mısır Apartmanı building [Egyptian Apartments] of 1910, whilst to the right is a glimpse of the tower of the Church of St Anthony of Padua, the largest Catholic church in the city, completed in 1912.


İSTANBUL'DAKİ DİĞER KİLİSELER İÇİN TIKLAYIN

·         Rum Ortodoks Kiliseleri 

·         Ermeni Kiliseleri 

Katolik Kiliseleri

Anglikan Kiliseleri 

  • İngiliz Konsolosluğu Anglikan Şapeli, Galatasaray
  • Kırım Kilisesi Anglikan, Beyoğlu 
  • Kırım Kilisesi, Galip Dede Caddesi
  • Pera Diriliş Kilisesi- Aynalıçeşme Beyoğlu
  • All Saints Anglikan-Presbiteryen, Moda

Protestan Kiliseleri 

  • Alman Protestan Kilisesi, Tarlabaşı, Beyoğlu
  • Hollanda Konsolosluğu Hollanda Şapeli, Beyoğlu
  • İsveç Luteran, Tünel
  • İstanbul Nehir Pentikostal Kilisesi, Harbiye
  • İstanbul Altıntepe Protestan Kilisesi, Altıntepe

Diğer Kiliseler 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder