Sayfalar
▼
9 Şubat 2011 Çarşamba
Atatürk Müzesi
Şişli’de Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Müzesi, Mustafa Kemal’in Suriye cephesinden döndükten sonra kiraladığı üç katlı evin restore edilerek; Atatürk’e ait fotoğrafların, eşyaların, tabloların ve inkılâplarla ilgili vesikaların sergilendiği anlamlı bir müzedir.
Mustafa Kemal, Suriye’den döndükten sonra annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule’yi de yanına alarak Şişli’de bugün müzeleştirilen evi kiralar, annesi ve kız kardeşini üst kata yerleştiren, kendisi de orta kata yerleşen Mustafa Kemal, alt kata ise yaverini yerleştirir. 1908 yılında inşa edilen yapı, Birinci Dünya Savaşından sonra İstanbul’un işgâl edildiği yıllarda Mustafa Kemal’in arkadaşlarıyla gerçekleştirdiği birçok toplantıya şahitlik etmiştir.
Atatürk’ün Samsun’a çıkmdan önce 1919 yılının 16 Mayıs gününe kadar ikamet ettiği bu ev, 1924 yılında Erzurum eski valisi Tahsin Uzer tarafından satın alınır ve Mustafa Kemal’in oturduğunu gösteren bir tabela evin girişine konur. 1928 yılında İstanbul Belediye’since Tahsin Uzer’den satın alınılan, Atatürk’ün hatıraları ile dolu bu ev; Mustafa Kemal’in kullandığı eşyalara, imzasını taşıyan belgelere, dönemin önde gelen sanatçılarına ait tablolara kadar birçok tarihi ve manevi önemi olan materyalin toplandığı bir binaya dönüştürülür. Lütfi Kırdar’ın Vali ve Belediye Başkanı olduğu 15 Haziran 1942 tarihinde; bina Atatürk İnkılabı Müzesi adıyla ziyaretçilere açılır. 1960 yılında dönemin İstanbul Belediye Başkanı Refik Tuğra’nın girişimi neticesinde restore edilen yapı, 1962 yılında kısmen yanar. Atatürk’ün 100. doğum yıldönümünde tarihi bina geniş çaplı bir restorasyona sahne olur ve 1910 yıllarının mimari anlayışına uygun olarak gerçekleştirilen bu yenileme çalışmalarından sonra, 19 Mayıs 1981 günü Atatürk Müzesi ismiyle yapı tekrardan ziyaretçileriyle buluşturulur. 1989 yılında bir kez daha restore edilen müze ev, 1991 yılında hizmete açıldığı günden bugüne, yerli ve yabancı konuklarını ağırlamaya devam etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder