9 Şubat 2011 Çarşamba

Havacılık Müzesi, Bakırköy, İstanbul

Havacılık Müzesi, Bakırköy, İstanbul
Havacılık Müzesi ilk olarak 1971 yılında İzmir’de Hava Müzesi adıyla kurulmuştur  ve burada yeterli ilgiyi görememesinden dolayı, 1979 yılında kapatıldıktan sonra İstanbul’a taşınmış; 16 Ekim 1985 tarihinde Havacılık Müzesi adıyla Yeşilköy’deki yeni yerinde tekrardan ziyaretçileriyle buluşmuştur.

Müze; yaklaşık olarak 12000 metrekaresi açık, 3000 metrekaresi kapalı mekân olmak üzere, 15000 metrekarelik geniş bir alana yayılır. Müze içinde Türk Hava kuvvetleri tarafından kullanılmış uçak ve araç gereçlerden, havacılık tarihine adını yazdıran önemli şahsiyetlerin eşyalarına kadar geniş perspektifte sunulan, müzelik değeri olan materyaller sergilenmektedir.

Müzenin Giriş Salonu’nda Türk Hava Kuvvetlerine ait amblemlerin sergilenmesinin yanı sıra havacılıkla alakalı video gösterimi yapılmakta; Komutan Büstleri Salonu’nda ise Türk havacılık tarihine ismini yazdırmış kişilerin yağlıboya tabloları ve Türk Hava Kuvvetleri’nin komuta kademesindeki bazı subayların bronz büstleri ile kısa özgeçmişleri yer almaktadır.

Giysiler Salonu’na gelindiğinde Osmanlı’nın ilk havacı subaylarına ait kıyafetler, madalyalar ve ilk havacı şehidimiz Fethi Bey’in şehit olduğunda üzerinde bulunan giysisi gibi tarihsel değeri olan objeler dikkat çekerken; Silahlar Salonu’nda da uçaklarda kullanılan bazı silahlardan füzelere, tarihi değeri olan birçok materyal havacılığa meraklı konukların ilgisine sunulmaktadır.
Havacılık Müzesi’nin açık hava müzesi görünümündeki açık alanında sergilenen 19 adet jet uçağı, 7 adet pervaneli uçak, kargo ve savaş uçağı ile bir radar bu müzenin havacılık adına en önemli parçalarıdır.
İstanbul ili Bakırköy ilçesi, Yeşilyurt semtinde Hava Harp Okulu’nun yakınında bulunan Havacılık Müzesi ilk defa İzmir Cumaovası Sivil Havaalanında Hava Müzesi ismi ile 1971 yılında kurulmuştur. Ancak orada fazla bir gelişme olanağı bulamamış ve 1978 yılında kapanmıştır. Bundan sonra Havacılık Müzesi’nin İstanbul’a taşınması öngörülmüştür. Bunun için müzeye en uygun yer olarak Yeşilköy-Yeşilyurt’ta Askeri Havaalanının bitişiğindeki alan seçilmiştir.

Yeni müze binasının yapımına 1977 yılında başlanmış, 1983 yılında tamamlanmıştır. Modern müzecilik anlayışı içerisinde, 2.365 m2’si kapalı, 12.000 m2’si açık sergileme alanlarından oluşan müze, 65.000 m2’lik bir alan üzerinde kurulmuştur. Müzenin iç mimarisi ve dekorasyonu Kültür Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Mimar Sinan Üniversitesi uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından yapılmıştır. Havacılık Müzesi 16 Ekim 1985’te dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Halil Sözer tarafından ziyarete açılmıştır.

Bu müzenin yanı sıra dönemin Hava Kuvvetleri Org. Ahmet Çörekçi’nin emri ile Ankara-İstanbul yolu üzerinde, Hava Ulaştırma Grup Komutanlığı yanında Etimesgut Hava Müzesi de 18 Eylül 1998’de faaliyete geçmiştir.
İstanbul’daki Havacılık Müzesi Şeref Salonu, Türk Havacılığı Salonu, Komutan Büstleri Salonu, Dünya Havacılık Salonu, Anılar Salonu, Kapalı Hangar, Giysiler Salonu, Sinema Salonu, Açık Sergileme Alanı, Müze Yönetimi ve Kafeteryadan meydana gelmiştir.

Müzenin Şeref Salonu’nda Türk Hava Kuvvetleri’nin bütün fors ve flamaları sergilenmektedir. Müzede Türk havacılığının başlangıcından günümüze kadar gelen aşama süreci sergilenmektedir. 2000 yılında yeniden düzenleme yapılan müzede havaya atılabilen füzeler, havadan yere atılan parça tesirli bombalar yakından görülmektedir.

Müzenin Anılar Salonunda havacılık tarihi ve uçakla özdeşleşmiş havacıların anılarını yansıtan eşyalar da Anılar Salonu’nda sergilenmektedir. İlk defa I. Dünya Savaşı öncesi 1914’te İstanbul Kahire uçak seferini yaparken şehit olan Fethi ve Nuri beylerin giysileri, o dönemde şehit olan Sadık Bey’in madalyası, Ağrı İsyanı’nda şehit olan Rıfat Neşet Bey’in giysileri, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında şehit olan Yzb. Cengiz Topel, Kore şehidi Muzaffer Erdönmez’in giysileri sergilenmektedir. Ayrıca ilk kadın şehit pilot Tgm. Ayfer Gök ve Hava Kuvvetlerinde komutanlık yapmış bazı komutanların üniformaları ile şahsi eşyaları bu salonda sergilenmektedir.

Müzede Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanılan rütbeler, sınıf işaretleri, uçucu personelin taktıkları fularlar ve filo amblemleri de ayrı bir vitrin içerisinde sergilenmektedir. Bunların yanı sıra pervaneli uçak döneminden başlayarak günümüze kadar gelişen uçaklar da müzenin hangar ve açık hava bölümünde sergilenmektedir. Burada pervaneli ve jet uçaklara ait çeşitli motorlar motor reyonunda bir araya getirilmiştir.

Türk Hava Kuvvetleri’nde 1958-1977 yıllarında kullanılmış olan Skorsky UH19B Chikasw tipi helikopterden başlayarak 1936-1940 yılları arasında Kayseri Tayyare Fabrikası’nda yapılmış olan Polonya lisanslı PZL-XXIV tipi tek pervaneli uçaklar burada görülmektedir. Ayrıca havayollarının ilk kullandığı uçaklardan olan De Havilland DH-89 da burada görülmektedir. I. Dünya Savaşı sırasında Rus ordusu tarafından kullanılmış ve esir alınmış Grigorovitch M-5 tipi deniz uçağının yanı sıra çeşitli jet motorlu ve pervaneli savaş uçakları, kargo uçakları da sergilenmektedir.

Yeşilköy Tren İstasyonu Karşısı Bakırköy
Tel : (0212) 662 85 52–663 24 90
Faks : (0212) 663 15 60








·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder