2 Haziran 2010 Çarşamba

Galatasaray Müzesi

Galatasaray Müzesi

1868` de Galatasaray Lisesi, Tanzimat hareketi ile birlikte tekrar faaliyetine başladığında, III. Napolyon` un hediyesi olan içi doldurulmuş bir mamutla, Tarih-i Tabiiye Müzesi` nin okulda kurulmasıyla Galatasaray müze kavramıyla tanışmış oldu. 1909` da bir toplantı salonunda Fransızca konuşularak yapılan Galatasaray Spor Kulübü Genel Kurulu, “Okulumuzun bir köşesinde hatıralarımızı saklayacağımız bir müze” fikrini amaç olarak belirtti ve Galatasaray Spor Kulübü’ nün 1 numaralı kurucusu Ali Sami Yen 1911 yılında Kalamış’ da ilk Galatasaray Müzesi’ ni açtı. Müzede o güne kadar kazanılmış madalyalar ve kupaların yanı sıra tarihi fotoğraf ve belgelerle forma ve şiltler bulunuyordu. I. Dünya Savaşı sonunda Galatasaray Spor Kulübü’nün anılarına el konulacağı haberini alan kurucu Ali Sami Yen müzeyi 15 Mayıs 1919 tarihli Genel Kurul kararıyla Galatasaray Lisesi’ ne taşıdı.

Türkiye’nin ilk spor müzesi niteliğini taşıyan Galatasaray Müzesi’nin müdürlüğünü şu an Ali Oraloğlu yapmaktadır.
Müze her Çarşamba saat 13.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Müze’ de Galatasaray Spor Kulübü’ nün kuruluşundan bu yana kazanılan kupalar, şilt ve formaların yanı sıra I. Dünya Savaşı’ na gönüllü olarak katılan 200 lise öğrencisinin kılıç, karabina silahları da bulunmaktadır.
Ayrıca müzede kulüp arşivi, 97 yıllık resim koleksiyonu, başta Atatürk olmak üzere Türk ve Yabancı Devlet Başkan’ larının imzalı fotoğrafları ve 2000 yılında kazanılan UEFA Kupası ve Süper Kupa ile birlikte 3006 adet kupa bulunmaktadır.
Müzedeki önemli kupaların listesine Galatasaray’ın kazandığı şampiyonluklar ve kupalar sayfasından ulaşabilirsiniz.
Galatasaray Müzesi, 2009 yılı içerisinde Galatasaray Kültür Müzesi olup Galatasaray’ daki eski Galatasaray Postanesi binasında açılacaktır. 1481-1905 arası materyaller, belgeler burada yer alacaktır, halen restorasyon çalışmaları devam etmekte olup, küratörler tasnife devam etmektedirler. Binanın tadilatı, Galatasaray Üniversitesi’ nin görevlendirdiği iki öğretim elemanının gözetiminde yürütülmektedir. Bir diğer müze ise yeni yapılan Ali Sami Yen Kompleksi içinde yer alacak olan Spor Müzesidir.








·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder