24 Haziran 2010 Perşembe

Alman Hemşire Madam Erika Mezarı

Alman Hemşire Madam Erika Mezarı

Eceabat Yalova Köyü Mezarlığının yanındadır.Madam Erika, Çanakkale Savaşları esnasında yaralıların tedavisi ile meşgul olurken atılan top mermisiyle vefat etmiştir. Değişik kaynaklarda Madam Erika’nın Müslüman olduğuna dair rivayetler zikredilse de mezarının konumu ve mezar taşındaki ifadelere bakılınca bir gayr-i Müslim olarak vefat ettiği zannı ağır basar. Zira mezarı, oldukça geniş olan köy mezarlığının hemen dışına defnedilmiştir. Mezar taşında da “ruhu için el-fatiha, hüvel-baki” benzeri Müslüman mezarlarına has ibareler mevcut değildir. Ayrıca mezar taşında kullanılan “madam” tabiri “Müslüman olmayan evli kadın” anlamında kullanılan bir tabirdir.
Mezarın dışındaki Türkçe kitabede: “Yaralı Türk askerlerini tedavi ederken top mermisi ile hayatını kaybeden Doktor Yüzbaşı Ragıp Bey’in eşi Alman hemşire Erica” yazmaktadır.

Mezarın Osmanlıca orijinal kitabesinde ise: “İfa-yı vazife esnasında top mermisi ile terk-i hayat eden madam Doktor Ragıb Bey’in hâbgâh-ı ebedisi 4 Kânun-ı Evvel 1331 / 17 Aralık 1915” yazmaktadır.
Osmanlıca kitabe esas alındığında, Türkçe olan kitabedeki tarihin yanlış olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca Osmanlıca mezar taşında “hemşire” ve “Erica” kayıtları da yoktur.
Tüm bu bilgiler bir araya geldiğinde anlaşılan şudur ki: Doktor Ragıp Bey’in Gayr-i Müslim eşi, Türk yaralıları tedavi ederken, hastane ve sargı yerlerini dahi bombalayan düşmanın bir top mermisiyle, vatanına hizmet ederken can vermiş ve buraya defnedilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder