2 Haziran 2010 Çarşamba

Pera Müzesi, Beyoğlu, İstanbul


Pera Müzesi, Beyoğlu, İstanbul
Pera Müzesi, İstanbul’un Tepebaşı semtinde bulunan sanat müzesi. Müze, 2005 yılında Suna ve İnan Kiraç Vakfı tarafından kuruldu.
Mimarı Achille Manoussos olan ve 1893 yılında inşa edilen binası, eski Bristol Oteli’dir. Binanın müzeye dönüştürülmeye karar verilmesinin ardından mimar Sinan Genim bir yenileme projesi yürütmüştür. Beş katlı olan binanın ilk iki katında müzenin kendi koleksiyonu kalıcı olarak sergilenir. Bu koleksiyonların ilki Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonudur. Aynı katta, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu da yer alır.
Üç yüzden fazla eseri içeren Oryantalist Resim Koleksiyonu‘nda ise on yedinci yüzyıldan on dokuzuncu yüzyıla kadar geçen dönemde Osmanlı kültüründen etkilenmiş Avrupalı oryantalist ressamların yapıtları yer alır. Bu koleksiyonda Türk ressam Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosu da yer alır.

2005 yılında açılan Jean Dubuffet, 2006 tarihli Rembrandt ve Henri Cartier-Bresson, 2007′de açılan JP MORGAN collected visions geçmişte yapılan önemli geçici sergilerinin örnekleridir. Müze 2008 yılında ise Joan Miró ve Josef Koudelka sergileri açtı.
Müzenin bünyesinde bulunan Pera Film ise her ay tematik film etkinlikleri düzenlemektedir. Müzede, çocuklara eğitim veren Peratölye isimli bir eğitim grubu da bulunmaktadır.

İstanbul ili Beyoğlu ilçesi, Tepebaşı’nda Bristol Oteli olarak tanınan yapı içerisindeki müze, Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kültür amaçlı olarak kurulmuştur.

Müzenin bulunduğu Bristol Oteli 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından otel olarak yapılmıştır. Yakın zamanlara kadar otel işlevini sürdüren bu yapıyı Mimar Sinan Genim restore etmiş ve aynı zamanda da donanımlı bir müzeye dönüştürmüştür.

Müzede Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın özel koleksiyonları sergilenmektedir. Yapının birinci ve ikinci katları müzeye ayrılmıştır. İkinci katta Sevgi ve Erdoğan Gönül Galerisi bulunmaktadır. Müzenin çok amaçlı sergi salonları dördüncü ve beşinci katlardadır. Bodrum katında ise Oditoryum-fuaye bulunmaktadır.

Müzenin büyük bir bölümünü Anadolu ağırlık ve ölçüleri koleksiyonu oluşturmaktadır. Burada eski çağlardan günümüze kadar gelen çeşitli malzeme ve tekniklerde üretilmiş tartı ve ölçü aygıtlarından örnekler sergilenmiştir. Bunun yanı sıra Kütahya ve çini seramikleri koleksiyonunda da Kütahya işi çini ile seramikler sergilenmiştir.

Müzenin önemli bölümlerinden birisi de resim koleksiyonlarının yer aldığı bölümdür. Bu koleksiyon 300’den fazla tablodan oluşmaktadır. Oryantalist resim koleksiyonu ayrı bir bütün halindedir. Bu bölümde XVII.-XIX. yüzyıllar arasında Osmanlı yaşamından esinlenmiş olan Avrupalı oryantalist ressamların eserleri bir araya getirilmiştir. Bunların arasında Osman Hamdi Bey’in resimleri ile Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosu da yer almaktadır.

Meşrutiyet Caddesi No:141 Tepebaşı, Beyoğlu
Tel : (0212) 334 99 00
Faks : (0212) 245 95 11








·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder