2 Haziran 2010 Çarşamba

Atatürk Müzesi

Mustafa Kemal I. Dünya Savaşı’nın sona ermesi üzerine Suriye cephesinden ayrılarak 13 Kasım 1918 günü İstanbul’a geldi. Bir süre Pera Palas’ta kaldıktan sonra dostu Salih Fansa’nın Beyoğlu’ndaki evinde misafir oldu. Bu arada Şişli’de, bugünkü Halaskargazi Caddesi’nde Osep Kasabyan’ın 1908 yapımı üç katlı evini kiraladı.

Mustsfa Kemal Akaretler’de oturan annesi Zübeyde Hanım’la kız kardeşi Makbule’yi de yanına alarak üst kata yerleşti.Kendisine orta katı ayırdı.Yaveri ise alt katta oturuyordu.İstanbul’un düşman işgali altında bulunduğu günlerde Mustafa Kemal arkadaşlarıyla bu evde sık sık toplandı. Samsun’a hareket ettiği gün, 16 Mayıs 1919′a kadar bu evde oturdu.
Mustafa Kemal Ankara’ya yerleşince annesini ve kardeşini yanına aldı.Şişli’deki ev 1924′te eski valilerden Erzurum milletvekili Tahsin Uzer tarafından satın alındı.Bu tarihte Atatürk’ün 1919′da bu binada oturduğunu gösteren tabela kondu.İstanbul Belediyesi binayı 1928′de Tahsin Uzer’den satın aldı ve Atatürk’le ilgili eşya, tarihi belge ve hatıraları bu binada toplamaya başladı.Bina 1942′de Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar döneminde müzeye dönüştürüldü ve Atatürk İnkılabı Müzesi olarak 15 Haziran 1942′de ziyerete açıldı.
1960 askeri yönetimi sırasında Belediye Başkanı Refik Tulga’nın girişimiyle binada onarım yapıldı.9 Ocak 1962′de kısmi bir yangın geçiren müze Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü (1981) yaklaşırken yeniden büyük çaplı bir onarım gördü.Türkiye İş Bankası’nın mali desteği ile yapılan onarımın, dekorasyon ve düzenleme işleri de Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nca üstlenildi.Bina kapı tokmaklarından camlara kadar 1910′lu yılların üslubuna uygun olarak onarıldı.19 Mayıs 1981′de Atatürk Müzesi olarak yeniden açıldı.








·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder