23 Şubat 2011 Çarşamba

Ezine Pazarı Hanı

Amasya Tokat yolunun 35.km.sinde, Ezinepazarı yerleşim yerinde bulunmaktadır. Mahperi Sultan tarafından yaptırılan diğer hanların tarihleri ve stilistik analizlerle 1238-46 yılları arasında yapıldığı kabul edilebilir.
Orijinal kitabesi kayıp olan hanın, bazı kaynaklara göre bu tarihler arasında yapılmış olabileceği ileri sürülmektedir.
Ve bu yaklaşım genellikle doğrudur.Mahperi Hatuna isnat edilen yedi handan biridir.
Kapalı avlulu plan tipine giren yapının birbirine paralel üç sırayolu vardır ki bunlar beşik tonoz örtülü yedi dikdörtgen şeklinde sütunlarla ikisıraya bölünmüşlerdir.Hanın merkezi yolununu her bir yanında ziyarteçilerin oturacaları ve uyuyabilecekleri birbuçuk metre yüksekliğinde bir platform bulunur. Her birinin ortasında bir şömine yer alır. Ana yol hayvanlara ayrılmıştır. Duvarların biraz üst tarafında küçük pencereler bulunur.İçeriye ışık girmesine izin veren bu pencereler giriş kapısının boyunca uzanan duvarlarda yer almıştır.Yağmur sularının süzülmesini sağlamak için dam iki yana eğimlidir.Yapının önünde bir avlu olmadığı sanılıyor.Han sanki yeni baştan yapılmışçasına Osmanılı döneminde büyük onarımlar görmüştür.Mevcut durumu bu yüzden Selçukludan çok Osmanlı inşa tekniklerini yansıtır.Basit fakat sağlam bir inşa tekniğiyle birlikte hiç bir tezyini unsur göstermez.
Toplam harici alanı 650 metrekare iç alan ise 510 metre karedir.Yıllarca toprağa yarı gömülü vaziyette terkedilmiş bir durumda kalmıştır fakat şimdi çok iyi bir durumda bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder