22 Şubat 2011 Salı

Eski Hamam



Hamam, Ruh Mehmet Paşa Camisi’ne gelir sağlamak için 15 yy.ın sonlarına doğru Üsküdar’da yaptırılmıştır. Erkekler kısmı Doğancılar Caddesi üzerinde, kadınlar kısmı ise Hüsrev Ağa Camisi’nin karşısındadır. Tarihi Şifa Hamamı olarak da bilinen eser, günümüze kadar orijinal halini büyük ölçüde muhafaza etmiş ender yapılardandır.

Tarihi binanın erkekler kısmına, mermer döşemeli bir holden girilir. Buradan ahşap camekâna çıkılır ve camekânın sağ tarafındaki soyunma odalarına ilaveten üst katta da soyunma odaları mevcuttur. Halvet girişinde iki mermer su teknesi ve karşıda ise; üçü açık ve yarım kubbeli, dördü tam kubbeli ve kapalı olmak üzere, 7 tane duşluk bulunur. Ayrıca, yapının ortasında büyükçe bir kubbe ve kubbenin altında mütevazı bir göbek taşı göze çarpar.

12 Eylül 1860 tarihli bir gazete ilanında, hamamın şahıs işletmesine devredildiğini ve bir başka kaynaktan da binanın tadilattan geçirildiğini öğreniyoruz.
Osmanlı mimari üslubuyla çelişmeyen bu adı gibi eski hamam, büyük çoğunluğu yerli olan misafirleriyle günümüzde de buluşmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder