Tarihçe
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi; Sanat Tarihçisi, Arkeolog, Müzeci, Ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kuruldu ve 2 Mart 1883’de öğretime başladı. Ülkemizin ilk sanat ve mimarlık yüksek okulu olan Kurum, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını aldı ve böylece ülkemizde Akademi ünvanını alan ilk yükseköğretim kurumu oldu. Güzel Sanatlar Akademisi, 1969’da 1172 sayılı Devlet Güzel Sanatlar Akademileri Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte bilimsel özerkliğe kavuştu. Kurum, 4.11.1981’de kabul edilen 2547 sayılı Kanun ve 20 Temmuz 1982’de çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını aldı.
Genel Bilgiler
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim elemanları, idari personeli, öğrencileri ve yakınları ile birlikte yararlanabilecekleri sosyal, kültür, sanat, eğitim ve yatırım hizmetleri sunmak; üniversitenin tanıtım hizmetleri ile gerekli alımları ve yatırımları yapmak için gerekli işletmelerin kuruluşlarının teşkilâtlanma, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili esasları bir bütünlük içinde düzenlemek amacıyla, işletilen tesislerin bütününü kapsamaktadır.
Üniversitemize ait Kilyos Araştırma Merkezi Sosyal Tesisi, Merkez Kampüs Restoran ve Kafeteryaları, Tophane-i Amire Kültür Merkezi, Müze ve Sanat Galerisi ile Üniversite kampüslerinde bulunan, yiyecek, içecek sunulan sosyal, sanat ve kültür amaçlı her türlü tesisler ile Üniversite logolu veya logosuz hediyelik eşya, tekstil, resim, fotoğraf, heykel, seramik vb. ürünlerinin satıldığı yerler bulunmaktadır.
1882 yılında Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’nin kurulması ile birlikte koleksiyonu oluşturulmaya başlanan Üniversite Merkez Kütüphanesi, 1948 yılında Fındıklı’daki binanın yanmasından sonra, 1953 yılında restore edilmiş ve halen aynı binada hizmet vermektedir. Merkez Kütüphaneye bağlı 5 birim kütüphanesi bulunmaktadır.Merkez Kütüphanede mimarlık ve güzel sanatlar konuları ağırlıklı olmak üzere 30 bin Kitap, aboneliği devam eden yurtiçi ve yurt dışı toplam 680 Süreli Yayın, 750 Tez, 700 nadir eser, TSE standartları, Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’ nin kuruluşundan beri yayınlanan ve biraraya getirilen 450 üniversite yayını, video kaset, ses kaseti, slayt, alanımızla ilgili çeşitli konuları içeren VCD ve CD-ROM veri tabanları bulunmaktadır.Enformatik Bölümü’ne ve Bilgi İşlem Merkezi’ne bağlı Bilgisayar laboratuvarları bulunmaktadır.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder