Aya (Hagia) Ishotya (Yorgi) Kilisesi, Isparta
Doğancı Mahallesinde yer alan kilisenin yapım tarihi 1857-1860 yılıdır. Bununla ilgili giriş kapısı üzerinde bulunan kitabe bugün Isparta Müzesinde bulunmaktadır.Kitabe, Rum alfabesi ile Türkçe yazılmıştır. Doğu-batı yönünde uzanan yapı dikdörtgen planlı üç nefli, apsisli, narteksli, bazilika planında bir yapıdır. Dış duvarlar yerel taş kövke ile yapılmıştır. Batı, kuzey ve güneyden birer girişi vardır. Kuzey girişi üzerinde dışarı taşkın ve iki sütun üzerine oturan yağmurluk vardır. Yapının çatısı kövkeden çapraz tonozla örtülüdür. Neflerin yükseltisi çatıda izlenir. Narteks iki kısımdır. Narteks önündeki çan kulesinin çanı bugün Isparta Müzesinde yer alır. Çanın yapım tarihi 1903 yılıdır. Çatıdaki pencereler üçgen alınlıklı dikdörtgen ve yuvarlaktırlar. Apsis doğu yönünde olup, tabandan 60 cm yüksekliktedir. Apsis tabanı çay taşlarıyla döşenmiştir. Apsis dışta beş kenarlıdır. Sütunlar ve yan duvarlar alçı ile sıvanmış, resimlerle süslenmiştir.
Aya Ishotya (Yorgi) Kilisesi, Isparta
Kilisenin duvarları yerel köfeki taşından yapılmıştır. Önünde narteksi olan kilisenin kuzey, batı ve güneyinde birer girişi bulunmaktadır. Apsid tavanı taş döşeli olup, zeminden 60 cm. yükseklikte ve dışarıya doğru beş kenarlı olarak çıkıntı yapmıştır. İç mekanın duvarları ile sütunları alçıyla sıvanmış, bunların üzerine de İncil’den alınma sahneler resmedilmiştir. Kuzey girişinin üzerinde dışarıya taşkın ve iki sütunun taşıdığı küçük bir çatı bulunmaktadır. Kilise iki yönlü ahşap bir çatı ile örtülmüş olup, çatının altındaki üst örtüyü çapraz tonozlar oluşturmaktadır. Çatıdaki pencereler üçgen alınlıklı, dikdörtgen ve yuvarlaktır.
Narteksin önünde bulunan çan kulesinin çanı 1903 yılında yapılmıştır ve günümüzde Isparta Müzesi’ndedir. Çan kulesi iki taraflı yüksek bir merdiven üzerine yuvarlak kemerlerle birbirine bağlanmış dört sütunun taşıdığı, çanın yer aldığı bölüm ile ikinci dört sütunlu bölümden oluşmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder