16 Temmuz 2010 Cuma

Eğirdir Kalesi, Isparta

 Eğirdir Kalesi, Isparta
Eğirdir Kalesi, Eğirdir Gölüne uzanan yarımada üzerinde bulunur. Kuzey-güney doğrultusunda yarımada boyunca uzanan sur duvarları üzerinde konutlar vardır. İç ve dış kaleden oluşan Eğirdir Kalesinin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bugünkü kalıntılar Bizans döneminden kalmadır. Çeşitli zamanlarda onarılan kale surları bir sıra tuğla ve taş olarak inşa edilmiştir. Dış kaplama, iç moloz dolgudur. Timur’un Eğirdir’i istilası sırasında hasar görmüş, Hamidoğulları ve Osmanlı dönemlerinde tamir görmüştür.
Kalenin kitabesi şöyledir: 
“Allah-ü müfettihü-l ebvab / Âmmere hazihi-l imareti-l mübareket-ü bi emri-l emiri-l âzam-ı Felekü-d dünya veddin-i / E’âzzallah-ü ensareh-u fi senet-i seb’a ve sablâ miete 707
Kitabenin Türkçesi:
 (Bütün kapıların fâtihi Allah-ü Zülcelaldir. Din ve dünyanın meliki Feleküddin emir-i azam’ın emriyle şu mübarek imaret tamir edildi. Allah-ü Zülcelal yardımla-aziz etsin. H.707/M.1307).


İç ve dış kale olmak üzere iki ayrı bölümden meydana gelmiştir. İç Kale ilk defa Lydialılar tarafından yapılmış, daha sonra Sultan I.Alaeddin Keykubat zamanında onarılmıştır. Ardından Hamidoğulları döneminde Hamidoğlu Ali Bey tarafından bir kez daha onarılan İç Kale günümüze kısmen yıkılmış olarak gelebilmiştir. Bununla beraber, İç kale’nin 10-15 m. yüksekliğindeki sur duvarlarından bazıları ayaktadır. Kalenin kaide ve taban taşlarının eski olduğu daha sonraki onarımlarda üzerlerinin tuğla ve moloz taşlarla yenilendiği görülmektedir. Yarım daire ve altıgen şekildeki burçlar kale duvarlarını daha da sağlamlaştırmıştır. İç kale’nin dıştakinden daha yüksek iki kemerli girişi vardır.

Bugünkü Eğirdir çarşısında Dış Kale’nin kapısı ile duvarlarının bir kısmı ayaktadır. Bunun yanı sıra Dündar Bey Cami ve Medresesi’nin doğu duvarları da kalenin dış duvarlarıdır. Günümüze gelebilen yazıtlardan Dış Kale duvarlarının sonraki yıllarda onarıldığı anlaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder