12 Ağustos 2010 Perşembe

Ahmetdanişment

ahmeykoy1

Kuruluş tarihi çok eskilere dayanan Ahmetdanişment köyünün tarihçesine baktığımızda, isminin Malazgirt savaşından sonra Anadalu’da Sivas, Tokat, Niksar, Çorum, Yozgat ve Malatya dolaylarında ve merkezi Niksar’da olan Danişment devletinden ve kurucusu Danişment Melik Ahmet Gazi’den  alındığı söylenmektedir.
Köy halkı ayrıca 1800 lü yıllarda bölgede yaşamış olan Ahmet isimli bilge bir insanın varlığından sözetmektedirler.  Bu insanın dönemin sözü dinlenir kişilerden olduğu, bölge insanlarının bir sorunu olduğunda bu bilge kişiye danışıp akıl aldıktan sonra iş yaptıklarından dolayı köyün isminin aslında bu zata hürmeten “Danışılan Ahmet”  olduğu ancak günümüze kadar değişikliklere uğrayarak  Ahmetdanişment olarak geldiği anlatılmaktadır. Yörede köyün ismi halk arasında Danışman olarak kullanılmaktadır.
Ahmetdanişment köyü Artova ilçe merkezine 15, Tokat il merkezine ise 54 kilometre uzaklıktadır. Komşu köy olarak Ağmusa ve Devecikarkın köylerinin arasında bulunmakta olup her iki köye de 3’ er kilometre uzaklığı vardır.
           Dağlık ve orman alanları bulunan köyün kuzeye bakan ormanlık alanlarında güzel içme su kaynakları mevcut  olup, 60 haneli ve 223 kişi yaşamaktadır. Halkın geçim kaynağı tarım ve büyükbaş hayvancılığa dayanır. Köyün temeli (Şanlı soyadını kullanan) Bicanoğulları ve Aydınoğulları sülalesidir. Seferberlik yıllarında Erzurum’dan Terkanlı sülalesinin, Ankara’nın Haymana ilçesinden de Sağancı(Özübek soyadını kullanmaktadırlar) sülalesinin geldiği bilinmektedir.
           1957 yılında yaptırılan köy camisi daha sonra 1983 ve 2004 yıllarında onarım görmüştür.
           1970 yılında yaptırılıp sürekli bakım onarımdan geçirilen iki katlı, 2 derslik ve iki öğretmen lojmanından oluşan İlköğretim okulu binasında 38 öğrenci ve bir anasınıfı öğretmeni ile bir sınıf öğretmeni bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder