9 Ağustos 2010 Pazartesi

Bodrum-Yöresel Kadın Kıyafetleri

Yöresel Kadın Kıyafetleri


Yörede başa birkaç çeşit örtü kullanılır bunlardan en önemlileri ve önde gelenleri “eseli” (Kırmızı tül üzerine gümüş teller kırılarak işlenmiş kare şeklindedir. Dört köşesinde de köşe uçlarına bakan çiçek motifleri mevcuttur ve her köşesinden sim püskül sarkmaktadır ayrıca kare tülün kenarları simle işlenmiştir.) eselili baş kullanıldığında eseli örtünün ön kısmından başın ön kısmına yörede yetişen ve mistik havayı ifade eden çiçekler takılır.
Bir diğeri “tel kırma” yine beyaz tül üzerine gümüş teller kırılarak işlenmiştir. Dikdörtgen şeklindedir, tülün her tarafı tellerle işlenmiştir. Bu başın iki türlü kullanım şekli vardır, biri alta bir kırmızı oyalı krep örtülür bunun üzerine tel kırma örtülür tel kırmanın kısa kenarlarından bir tanesi toplanarak sol omuzdan öne alınır ve sol göğüs hizasından sarkıtılır diğer kısa kenarı toplanaraktan sağ omuzdan öne alınır, boyun ve göğüs arasından dolandırılıp sol omuzdan gelen tel kırma ucunun üzerinden arka tarafa atılır. Krepe baş arkasında bir düğüm atılarak uçları başın sağından ve solundan öne alınıp tel kırmanın üzerinden oyaları sarkıtılır. Sağ kulak üst kısmına gelecek şekilde kırmızı karanfil takılır.Bu başın bir diğer kullanım şeklide başa önce eğri baş tabir ettiğimiz bordo keçe üstüne altınlarla bezenmiş ve önünde sakındırağı da altınlarla dizili  bulunan kofi örtülür. Bu tel kırma bunun üzerine atılır ve bir önceki bağlama şekliyle dolandırılır. Yine sağ kulak üzerine karanfilde dahil olmak üzere çeşitli çiçekler yapılır.    

Bir diğer başa, çoğunlukla kırmızı olmak üzere kenarlarında çeşitli renklerde oyalar bulunan renkli krepler takılır. Krepler üçgen şeklinde başa örtülüp, arkadan düğüm atılıp oyalı uçları öne sarkıtılır.
Bir diğer baş zaman zaman  kına gecelerinde temel devren üstüne başa oyalı krepler de kullanılır.Çoğunlukla kırmızı renkte krep kullanılır.
İç gömlek (İç Göynek): Yakası ve kolları oyalıdır. Oyaların uçlarında da metal pul ve boncuk işlenmiştir.
Cepken:Kadife üzerine sim sırma ile işlenmiştir. Genellikle kullanılan renkler mor ve bordodur.
Şalvar; Bürümcük kumaştan yapılır, genelde lila ve yavru ağzı renkler kullanılır ve şalvar üzerine üçgen şeklinde üçgenin ucu arkaya gelecek şekilde sim sırmayla işlenmiş arkalaç bağlanır. Ön tarafa yağlık ve yağlığı tutacak şekilde gümüş kemer takılır.
 Ayağa yün çorap giyilir. Ayakkabı olarak kırmızı yemeni kullanılır.
Temel Devren:
Kadife üzerine Maraş işi tabir edilen işleme türüyle gümüş simlerle işlenmiş bindallıdır.
Motiflerin uç noktalarını da boncuk ve pul işlenmiştir. Kullanılan renkler mor ve bordodur.
Bele gümüş kemer ve sağa sola gelecek şekilde gümüş tellerle işlenmiş çevre takılır. Gümüş kemer ve çevrenin dışında eğer bunlar kullanılmıyorsa, bunların yerine uçkur da kullanılır. Yine boyuna altınlar takılır.
Ayağa yün çorap ve kırmızı yemeni giyilir.
Entari Elbiseler:
Kendinden desenli, ipek türü kumaşlardan ve basma türü kumaşlardan yapılır. Bu elbise bir bütün halinde entari olabildiği gibi etek-bluz olarak ta yapılabilir. Beline uçkur takılır, para kesesi ve evdeki büyük kapı anahtarlarından takılır.
Üzerine yün örgü yelek giyilir. Alta yün çorap yemeni veya renkli naylon ayakkabı giyilir.
Çoğunlukla sıralavazın(sıralı ova) üst kısmında kullanılır. Yani Karaova taraflarında kullanılır.
Yörede ziynet eşyasının çok önemsenmesinden dolayı liralardan beşi bir yerde ve tane liralardan bol kollara bilezikte takılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder