9 Ağustos 2010 Pazartesi

Bodrum-Yöresel Erkek Kıyafetleri

Yöresel Erkek Kıyafetleri


Başa keçeden yapılma fes takılıp üzerine iğne oyasından yıldız şeklinde ve yazma kenarına işlenmiş yazmayla birlikte dolanır.Bir diğer başsa yine keçe fese yörede çok kullanılan ve adına zırıltılı oya denilen oyarlın yazma kenarına dolanmasıyla elde edilen festir. Bunların dışındada 19.y.y. da efeleri kullanmış olduğu yine keçe fes üzerine ipek şal dolanaraktan yapılan festir. İpek şalın kenarlarındaki püsküllerde fesin çevresinden sarkıtılırdı.
Yerli dokuma kumaştan yapılan mintan giyilirdi, bu mintanlar krem rengi olduğu gibi kök boyalarla boyanmış renklerden de olabilirdi (mavi, toprak rengi, krem,v.b.) yakaları hakim yaka, kollarına bazen oya bazen de renkli basma kumaşlardan kol ağzı yapılırdı. Mintanın üzerine camadan giyilir, camadanın üstüne de cepken giyilir, cepkenin üzerine köstek takılır.
Bele acemşah denilen kuşak sarılır. Bu kuşak dokuma kolonlarla bağlanır, bağlanan kolonların püskülleri yandan sarkıtılır. Kuşağın üzerine deriden yapılma  silahlık takılır. Silahlığa kubur tabanca ve kama takılır. Silahlığın üzerinde ve silahın yanından sarkacak şekilde tellerle işlenmiş yağlık takılır.
Alta çuha ve dokuma bez kumaşlardan yapılan topdon giyilir. Topdonlar da en çok mavi renkte tercih edilir. Bunun dışında yörede üretildiğinden dolayı doğal renk olan beyaz renkte (Ak don) kullanılırdı. Top donlar diz kapağına kadar iner uçkurları faklı kumaştan yapılır.Ön kısımları işlemeli olur.
Bacağa tozluk takılır, tozluk- larında renkleri topdon renkleri gibidir. Üzerine işleme yapılmıştır.Ayağı saracak şekildedir. Arka taraftan kopça veya çıt çıtla tutturularaktan giyilir. Düşmesin diye üzerinden tozluk bağı ile bağlanır ve püskülleri ayağın yanından aşağı sarkar. Ayağa yün çorap ve kabaralı ayakkabı giyilirdi. Bunun dışında birde körüklü çizme giyilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder