7 Ağustos 2010 Cumartesi

Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

 

 

 






Genel Bilgiler
Fatih Üniversitesi’nin 1996 yılında eğitim ve öğretime başlamasıyla birlikte kurulan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) dört bölümden oluşmaktadır: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve İşletme. Uluslararası İlişkiler Bölümü hariç bütün bölümlerde lisans programları hem İngilizce hem de Türkçe olarak yürütülmektedir. Uluslararası İlişkiler Bölümünde ise sadece İngilizce program bulunmaktadır. Fakülte 2000 yılından itibaren mezunlar vermektedir ve 2008-2009 eğitim öğretim yılı itibariyle 1625 öğrencisi bulunmaktadır. Fakültede görev yapmakta olan 47 öğretim üyesinden 34’ü tam zamanlı, 13 ü ise kısmi zamanlıdır. Kısmi zamanlılar dahil toplam öğretim elemanı sayısı 74’tür.
İİBF’nin ana hedeflerini birini diğerine tercih etmediği iki misyon oluşturmaktadır: Eğitim- öğretim ve araştırma. Fakültemiz öğretim elemanları seçilirken her iki amaca da hizmet edebilmeleri göz önüne alınmaktadır.

Eğitim öğretimdeki amaca ulaşmak üzere bütün bölümlerin ders programları öğrencilerin en iyi donanım ve bilgilerle mezun olabilmeleri için oluşturulmuştur. Bu programlar gerektiğinde bazı derslerin eklenmesiyle yenilenmektedir. Kullanılan ders kitapları ve materyalleri ise dünyanın seçkin üniversitelerinden kullanılmakta olanlarla aynıdır. Ders programları öğrencilerin ilgi alanlarına göre şekillenen alan içi ve dışı seçmeli dersleri de içermektedir.
Bünyesindeki bölümlerin bilimsel zenginliklerini bir araya getiren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, entellektüel sınırların ve devralınan disipliner sınırlara ait katılığın ötesine geçebilecek, sosyal bilimlerin etkinliğini bu derin ekonomik, kültürel ve toplumsal değişme döneminde artıracak disiplinlerarası bir çerçeve sunmaktadır. İİBF’ye kaydolan bütün öğrenciler için amaç, kendi potansiyel ve kabiliyetlerine göre bir program izleyerek gerekli bilgileri ve yetkinlikleri kazanmaları, dünya standartlarında birer mezun olmaları ve global piyasalarda yerleştikleri pozisyonlarda kariyerlerinde başarılı olabilmeleridir. Küresel rekabetin alabildiğine yaşandığı günümüzde mezunlarımızın hızla değişen dinamik ve karışık ortamlarda kendilerini göstermeleri gerektiği gerçeğinden hareketle, karar verme süreçlerinde alternatifleri ortaya sıhhatli koyabilme, kısa, orta ve uzun vadeli planlar için en uygun olanlarını realize etme becerileri önem kazanmaktadır. Mezunlarımız için öngördüğümüz sadece belli bilgileri yüklenmeleri değil buna ilave olarak bu bilgileri kullanmaları ve gerekli analiz ve sentezleri yaparak kariyerlerinde başarılı olabilmeleridir.
İİBF, üstün başarılı öğrencilerine özel bir önem vermektedir. Bu öğrenciler için tasarlanmış olan “Yüksek Onur Sınıfı” 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başından itibaren hayata geçirilecektir.
İİBF öğrencileri kendi seçtikleri bölümlere ek olarak bölüm kurullarınca çerçevesi belirlenmiş yandal ve çift anadal programlarını bitirerek mezuniyetlerinde çift diploma veya yandal sertifikası alabilirler.
Öğrencilerimiz gerek dünyanın değişik kültürlerini ve gerekse başka ülkelerde eğitim görme adına değişim programları ile bir dönem yurtdışına gitmektedirler. Üniversitemizin karşılıklı protokol imzaladığı üniversiteler arasında Erasmus Değişim programları kapsamındaki İngiltere, Almanya, Macaristan ve Belçika gibi AB ülkelerinin yanısıra ABD, Çin ve Avustralya gibi diğer ülkeler de bulunmaktadır. Bu ve benzeri değişim ve araştırma programları ile öğretim üyelerimiz de uluslararası deneyimlerini artırmaktadırlar.
Bologna süreci kapsamında Fatih Üniversitesi’nin AB ile imzaladığı Erasmus Beyannamesi’ne göre öğrencilerin İİBF Bölümlerinden aldığı bütün dersler ve diplomalar “Avrupa Kredi Transfer Sistemi”ne uyumlu olup bütün AB üye ve aday ülkeleri tarafından tanınmaktadır.
İİBF için her ne kadar akademik eğitime ve başarıya vurgular yapılsa da üniversite eğitiminin önemli bir parçası öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikleridir. Bu bağlamda fakülte öğrencileri tarafından kurulan ve yönetilen kulüplerde öğrencilerimiz birçok aktivitelerde bulunmaktadırlar. Bunun yanında gerek bölümleri gerekse fakülteyi temsilen seçilen Öğrenci Konseyi üyeleri Fatih Üniversitesi idari birimlerinin karar alma süreçlerinde aktif olarak görev almaktadırlar.
İİBF, kayıtlı öğrencilerinden 246’sının dünyanın değişik ülkelerinden olmasıyla tam bir uluslararası üniversite hüviyetindedir.
Fatih Üniversitesi’nin ve İİBF’nin en önemli ayrıcalıklarından biri aktif olarak yürütülmekte olan akademik danışmanlıktır. Bu çerçevede akademik danışmanlar öğrencilerle peryodik olarak görüşmekte ve birçok akademik konu bu danışmanlıklarla halledilmektedir.
İİBF’deki bütün bölümlerin yüksek lisans programlarının yanısıra hemen hepsi için doktora programları mevcuttur. Lisansüstü programların tamamı Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.
İİBF’nin ana hedeflerinden olan bilimsel araştırma hem teorik hem de uygulama çalışmalarıyla ülkemiz başta olmak üzere bütün insanlığın karşılaştığı sosyal içerikli problemlere gerçekçi çözümler üretmeyi hedeflemektedir. Fakülte öğretim elemanları gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı saygın dergilerde yaptıkları bilimsel yayınlarla çalışmalarını literatüre sunmaktadırlar. Bunun yanında editörlükleri fakültemiz öğretim üyeleri tarafından yürütülmekte olan Journal of Economic and Social Research, European Journal of Economics and Politics ve Eurasian Journal of Business and Economics gibi dergiler literatüre katkıda bulunmaktadırlar.

Bölümler
•Ekonomi
•İşletme
•Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
•Uluslararası İlişkiler
İlgili Kişi :
Adres1 :İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Adres2 :Büyükçekmece/İstanbul
Posta Kodu :34500
Telefon :(+90 212) 866 3300 Dahili: 5004-5005
Faks :(+90 212) 866 33 42
Elektronik Posta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder